Žigić o povratku u Zvezdu: Lepa tema za razmišljanje

Autor: Kurir/Republika

Sport

30.04.2020

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji napadač crveno-belih želi da postane uspešan stručnjak, a imao je od koga i da uči jer je radio sa Antićem, Muslinom, Zengom, Filipovićem, Floresom, Kumanom, Meklišom, Emerijem...

RepublikaFoto: Starsport
Nikola Žigić

Nikola Žigić je trenutno u Valensiji, gde živi sa suprugom i decom. Ostao je isti kao i kada je bio profesionalni fudbaler. Skroman, pristojan, realan, odmeren, pažljiv u svojim izjavama. 

Čovek je koji ne voli preteranu pažnju javnosti. Takav je bio kao fudbaler, a čini se da se nije promenio ni kao trener. 

Kakve su posledice u Španiji od koronavirusa?

- Isto kao i kod nas u Srbiji. Čim je počeo da se pojavljuje veći broj zaraženih, vlada je uvela mere i svi se toga pridržavaju. Šta kažu, mi radimo. Do daljeg je zabrana izlaska iz kuća, možemo samo u prodavnice i apoteke. Sedma nedelja karantina, uskoro će i osma, nadam se da će polako da se sve smanjuje i vraća u normalu - počeo je razgovor za Kurir Nikola Žigić.

Upisali ste trenersku školu, kad očekujete da dobijet Profi licencu?

- Verujem u nekoj skorijoj budućnosti. Čekam da završim Pro nivo. Nije ostalo još mnogo. U programu sam FSS.

Kako ste se odlučili za trenerski poziv?

- Želja je uvek postojala. Posebno na kraju karijere. Napravio sam pauzu od dve godine i onda upisao nivo jedan i dva, sad treći. Bože zdravlja, da se i to završi, pa da počnem da radim.

Bili ste pomoćnik Mladenu Krstajiću, sada Ljubiši Tumbakoviću. Koliko vam znači rad u reprezentaciji?

- Znači mi mnogo, ali stvarno. Uvek je dobro sticati iskustvo uz dobrog trenera. Sa Krletom sam igrao u reprezentaciji, bili smo cimeri. Sada je tu Tumba. Učio sam od obojice, stekao dragoceno iskustvo.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Radili ste sa velikim trenerima kao fudbaler, ko je na vas ostavio najjači utisak i šta ste naučili od svakog od njih?

- Radio sam sa odličnim stručnjacima. Počev od moje karijere u Zvezdi, pa do reprezentacije. Treba pomenuti Fileta i Muslina. Radomira Antića svakako.

Ko vam je bio uzor kao trener?

- Uzor... Od svakog sam uzimao po nešto, jer je svaki trener poseban. Pokušavam da napravim nešto svoje, da budem prepoznatljiv, da izgradim svoj stil. Snimi, kopiraj, to neću! Hoću da budem originalan.

Da li sebe u budućnosti vidite na klupi Crvene zvezde? Zvezda voli da da šansu bivšim igračima - Stanković, Milojević, Lalatović...

- To je daleko, ali lepa tema za razmišljanje. Prvenstveno, ne volim da gledam tako daleko. Prvo da završim PRO nivo, pa ćemo polako. Srećan sam što sam u FSS, da nas Bog pogleda da se plasiramo na EP.

Kako vam se sviđa Crvena zvezda? Dve Lige šampiona i Liga Evrope.

- Rekao bih, Crvena zvezda, odličan, pet! Miloje je napravio veliku stvar, ali i stručni ljudi koji vode klub. Napravili su zajedno pozitivnu hemiju, ostvarili neponovljiv uspeh.

RepublikaFoto: Starsport

Može li uslediti repriza sa Dejanom Stankovićem?

- Poznajem Dekija. Sigurno tvrdim da rezultat neće izostati. Deki će dati sve što je u njegovoj moći da da nešto novo. Biće teško ponoviti sve ono što je uradio Miloje, ali Dekiju je potrebno vreme. Samo to mu treba. Drago mi je zbog njega, ali i zbog Nenada Milijaša što su zajedno. Oni su moji zvezdaši, saigrači iz reprezentacije i zato od mene imaju punu podršku.

Ko vam se od igrača iz sadašnje Zvezde dopada i zašto?

- Svi su stvarno dobri. Svako od njih ima nešto svoje. Ne bih izdvajao bilo koga. To su mali detalji koji guraju pojedinca ispred kolektiva.

Šta mislite o mladim igračima Gavriću i Nikoliću?

- Uvek sam za forsiranje Zvezdine dece! Svaka čast i mom bivšem saigraču Slavoljubu Đorđeviću koji pravi veliki posao sa omladincima. Voleo bih da Zvezda bude fabrika mladih igrača, da oni najbolji dobiju šansu u prvom timu. Ali u kontinuitetu, a ne na jednoj, ili dve utakmice. Ogroman je pritisak igrati u Zvezdi, klub i navijači traže rezultat i samo onaj ko to može da istrpi, taj je pravi - poručio je Nikola Žigić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading