"IL CAPITANO"

Autor: Ilija Vuksanović

Sport

10.11.2017

10:35 >> 10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Driblinzi u mestu koji su protivnike izbacivali iz igre, slobodnjaci koji su skidali paučinu iz uglova gola, pasovi koji su spajali sa golom saigrače, nepogrešiv sa “kreča”, fenomenalni lobovi protivničkih golmana, sve je to odlikovalo ovog igrača. Kapiten, daljinski upravljač, Pinturičio, istinski fenomen, Bog Torina, jedan jedini i neponovljivi, pravi vođa na terenu, Alesandro Del Piero.

RepublikaFoto: instagram.com/alessandrodelpiero
Karakteristična proslava gola Alesandra Del Piera

Rođen je 9.11.1974. godine u Koneglianu, svoju karijeru je započeo u Padovi za koju je nastupao 14 puta i postigao 1 gol. Nakon toga se seli u Juventus i blistavi uspon popularnog Aleksa je mogao da počne.

Ljubav je rođena

Svoj prvi gol u dresu Stare torinske dame postiže u svom drugom nastupu a prvi het-trik na svom prvom meču u startnoj postavi protiv Parme. Fenomenalan gol Fiorentini je bio znak o da će se o ovom, tada mladiću, dugo pričati. Juventus je te godine osvojio prvi Skudeto posle osam godina pauze. Iz prve postave Juventusa istisnuo je Roberta Bađa i postao vođa ekipe. Usledio je period sjajnih igara i golova što je Đanija Anelija (vlasnik Juventusa) podstaklo da Aleksu nadene nadimak, „Il Pinturichio“, po poznatom renesansnom slikaru. Cela Italija je govorila o novoj zvezdi. Pamti se njegov gol petom u finalu LŠ protiv Borusije iz Dortmunda koji ipak nije bio dovoljan da se izbegne poraz.

Teška povreda

Kada je ceo svet očekivao još bolje partije i pohod na zvanje najboljeg fudbalera planete dolazi oktobar 1998. godine i utakmica sa Udinezeom na kojoj doživljava tešku povredu. Skoro čitavih godinu dana mu je trebalo da se vrati na travnatu podlogu. Izgubio je na brzini ali tehniku, pregled igre i ubojit šut niko nije mogao da mu oduzme. Nastavio je da teroriši protivnike i da hita ka legendi i srcima navijača. Kada je na kormilo Juventusa stigao Kapelo sve se promenilo za Del Piera. Postao je rezerva, pojačanju iz Ajaksa, Zlatanu Ibrahimoviću. Iako je imao loš tretman u sezoni 2005-2006 po ocenama svih svetskih stručnjaka vratio se u nekadašnju formu. Postigao je 20 golova, postao najbolji strelac u istoriji kluba ali nije bio zadovoljan. U jednom trenutku izjavio je da bi rado otišao ako bi mu neki klub van Italije ponudio stalno mesto u prvoj postavi tima.

Foto: instagram.com/alessandrodelpiero
Jedan od najboljih fudbalera u istoriji ove igre

Ne ostavlja damu u nevolji

Na kraju sezone stiže Kalčopoli i u Juventus biva izbačen u drugu ligu. Zvezde tima odlaze iz kluba (Ibrahimović, Viera, Emerson, Tiram, Zambrota, Kanavaro…) ali Del Piero ostaje. Real Madrid, Mančester Junajted, Bajern iz Minhena su želeli kapitena ali on nije hteo iz Juvea u tako teškom momentu. „Un vero cavaliere non lascia mai una signora“ – Pravi gospodin nikada ne napušta svoju damu. Ostaje u svom klubu i uz Bufona, Nedveda i Trezegea čini okosnicu tima u seriji B. 2006. godine osvaja Svetsko prvenstvo u Nemačkoj, a onda kreće borba za povratak Juventusa u seriju A. U seriji B je bio najbolji strelac ekipe i Juve se kao prvoplasirana ekipa iste vraća u najviši rang. U prvoj sezoni u elitnom rangu posle ispadanja postaje najbolji strelac sa 21 golom ispred Davida Trezegea 20 golova, saigrača iz Juventusa, i Marka Borijela tada prvotimca Đenove 19 golova.

Aplaudirao mu je Bernabeu

Zbog svoje raznovrsnosti mogao je da igra različite pozicije u ofenzivnom delu ekipe.  U sledećoj sezoni veliki Aleks je demontirao Real Madrid u dve utakmice. Na te dve utakmice postigao je 3 izuzetna gola i doziveo da mu aplaudira ceo Bernabeu. Bernabeo je, od protivničkih igrača, aplaudirao samo Maradoni, Ronaldinju i Alesandru Del Pieru.

Del Piero je jedan od najboljih “drugih napadača” u zadnjih 20 godina, postigao je pregrštgolova i igrao puno utakmica previše istureno da bi bio upoređen sa klasičnim “desetkama” poput Zinedina Zidana, Dragana Stojkovića ili Mihaela Laldrupa, a opet, previše je ušestvovao u igri i asistirao da bismo ga vodili kao klasičnog napadača.

Foto: instagram.com/alessandrodelpiero
Del Piero sa "ušatim" peharom

Prepune vitrine trofeja

Sa Juventusom je osvojio sve. 9 titula prvaka države, 4 titule u kupu Italije, Superkup Italije, Ligu Šampiona, Interkontinentalni kup, UEFA superkup, Za Juventus je odigrao 705 utakmica i postigao 290 golova. Najbolji je strelac i ima najviše nastupa za ovog torinskog giganta. Sa reprezentacijom Italije, za koju je nastupao na 91 put i postigao 27 golova, osvojio je Svetsko prvenstvo 2006. godine.

Najbolja sezona, što se tiče efikasnosti, mu je bila 1997/98 kada je u Seriji A 21 put uspeo zatresti mrežu a sa 10 golova u najelitnijem takmičenju Starog kontinenta bio prvi strelac.

Oproštaj od dame

Prilikom njegovog izlaska sa terena u 59′ minutu utakmice posljednjeg kola Serie A, publika je ustala na noge i pljeskala legendi na odlasku sve do kraja utakmice. Juve nije napustio svojom voljom, već voljom čelnika kluba koji nisu hteli da produže ugovor sa legendom. Smatrali su da sa 37 godina ne može da pomogne Juventusu u pohodu na najviše ciljeve. Sramota za klub kojem je Aleks dao sve.

Iz Torina otišao je u Sidnej gde je zabelezio 48 nastupa uz 24 gola. 

Foto: instagram.com/alessandrodelpiero
Pinturikio u svojoj poslednjoj sezoni u crno-belom dresu, iza njega je Andrea Pirlo

Jedini igrač po kome deo terena nosi ime

Po Alesandru Del Pieru jedan deo fudbalskog terena nosi ime, Del Pierova zona. To je deo na ivici kaznenog prostora sa leve strane, mesto sa kog je povlačio loptu u sredinu i onda nepogrešivo pogađao protivničku mrezu. On je jedini igrač u istoriji ove prelepe igre koji ima tu čast da se deo terena zove po njemu.

Jedan jedini, veliki kapiten

Mi koji smo imali prilike da ga gledamo zauvek ćemo se sećati njegovih bravura. Zauvek ćemo se sećati i sa velikim poštovanjem izgovarati njegovo ime jer je verovatno jedan od najboljih fudbalera svih vremena. Čovek klub. GRANDE CAPITANO ALEX.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading