PARTIZAN PLAĆA ZVEZDI I FSS AKO NE DOĐE NA MARAKANU: Ali to nije najgore što PRETI crno-belima

Autor:

Sport

23.04.2024

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko "parni valjak" ne bude igrao polufinale Kupa Srbije ništa od pehara ove sezone, verovatno ni sledeće, a ugrozio bi i mesto u Ligi šampiona.

PARTIZAN PLAĆA ZVEZDI I FSS AKO NE DOĐE NA MARAKANU: Ali to nije najgore što PRETI crno-belima

Foto: Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde trebalo bi da dočekaju Partizan u polufinalu Kupa Srbije u meču koji je zakazan na Marakani od 19 časova. Kažemo "trebalo bi" i "zakazan" a ne "odigraće se" zato što još nije poznato da li će se crno-beli pojaviti na našem najvećem stadionu.

Naime, odmah posle poraza u prvom kolu plej-ofa sa 3:2 u subotu, iz Humske su poručili da oni u sredu neće na megdan večitom rivalu zbog nezadovoljstva suđenjem arbitra Pavla Ilića za kojeg smatraju da ih je oštetio. Zbog toga je u Partizanu zavladao tajac, najavili su da danas neće pred medije iako to protokol pred svaki meč nalaže i zbog čega će sigurno biti novčano kažnjeni. Međutim, kazna koja preti Partizanu ako se ne prošetaju 500 metara do Marakane mogla bi da zakopa klub na više godina.

Naime, prema Disciplinskom pravilniku Fudbalskog saveza Srbije, predviđene su sankcije za brojne varijacije odbijanja da se odigra meč. Ukratko, ako se ne pojave na Marakani, uz drakonsku novčanu kaznu, Partizanu preti zabrana učestvovanja u takmičenju čiji meč izbegnu u godinama pred nama, u ovom slučaju Kupu Srbije, ali i oduzimanje bodovau prvenstvu jer su dva domaća takmičenja ipak povezana pravnim aktima.

Foto: Republika

Pravila i propisi, pa i kazne koje predviđa FSS, su jasne

Verovatno najmanja kazna mogla bi biti oduzimanje devet bodova, a to bi za Partizan značilo da bi morao da se bori za drugo mesto sa TSC, odnosno poziciju koja vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona. Zbog ove linjenice, za očekivati je da će čelnici crno-belih ublažiti svoj stav i da će ekipa doći na Marakanu.

Međutim, i tu je moguća prava lepeza bojkota, a koja opet povlači sankcije i čak zabranu rada u fudbalu! Naime, član 68 Pravilnika FSS. Za početak, "po ušima" bi bio udaren onaj koji inicira bojkot.

- Igrač ili fudbalski radnik koji nagovara tim da iz bilo kojih razloga napusti teren ili ne započne određenu igru, kazniće se zabranom igranja u trajanju od šest meseci do godinu dana, odnosno zabranom vršenja funkcija u trajanju od šest meseci do jedne godine, a u ponovljenom ili težem slučaju zabranom igranja od jedne do dve godine, odnosno zabranom vršenja bilo kakve aktivnosti koja je u vezi sa fudbalom - stoji u članu 68 pravilnika.

On predviđa čak i manevar ekipe da proba da zamaskira bojkot tako što ne bi teren napustili svi igrači, već samo nekoliko njih kako meč ne bi mogao da se odigra.

- Ako se prihvati nagovaranje i teren napusti do tri igrača, a ostali nastave igru, igrači koji su napustili teren, kazniće se zabranom igranja u trajanju od šest meseci do godinu dana. Ako teren napuste najmanje četiri igrača, ili tim ne otpočne igru, kazniće se za prekršaj učinjen u prvenstvenim takmičenjima. Igrači zabranom igranja u trajanju od šest meseci do godinu dana, a tim oduzimanjem od tri do devet bodova, odnosno od tri do devet negativnih bodova. Za prekršaj učinjen u Kupu Srbije igrači zabranom igranja u trajanju od šest meseci do godinu dana, a tim, odnosno klub, novčanom kaznom, ili isključenjem iz budućih takmičenja - stoji u Pravilniku FSS.

Međutim, ni to nije sve, mada se ovo dalje verovatno odnosi na prvenstvo a ne na Kup, mada nije precizirano.

- Tim koji neopravdano odustane od takmičenja kazniće se vraćanjem u dva ranga niži stepen takmičenja, odnosno, u najniži rang takmičenja ako je prethodno bio u neposredno višem stepenu takmičenja. U težem, ili ponovljenom slučaju, isključenjem iz budućih takmičenja od jedne do dve takmičarske sezone. Pored toga, klub čiji je tim neopravdano odustao od takmičenja biće dužan da podmiri troškove koje je prouzrokovao svojim odustajanjem (dakle organizatoru i domaćinu, odnosno FSS i Zvezda), a visinu tih troškova, na obrazložen zahte oštećenih strana, utvrđuje nadležni disciplinski organ - piše u članu 69.

Najblaži vid bojkota, ali uz unapred potpisanu kapitulaciju, bila bi odluka da Partizan na meč pošalje juniore, kao što je to nedavno uradio Fenerbahče.

Imajući sve ovo u vidu, za očekivati je da će se nadležni u Humskoj dozvati pameti i da će se utakmica ipak odigrati. U suprotnom, haos koji bi nastao teško bi bilo srediti narednih nekoliko godina, a ispaštale bi generacije fudbalera Partizana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading