TATA NAS JE RAZBIJAO SPECIJALNIM JAJETOM: Marko Stamenić o našim običajima i Vaskrsu na Novom Zelandu

Autor:

Sport

03.05.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mislim da ga je doneo iz Srbije i stalno nas je pobeđivao, priča fudbaler Crvene zvezde, koji je rođen u mešovitom braku.

TATA NAS JE RAZBIJAO SPECIJALNIM JAJETOM: Marko Stamenić o našim običajima i Vaskrsu na Novom Zelandu

Foto: ST/REPUBLIKA

Fudbaleri Crvene zvezde izdominirali su ove sezone u srpskom fudbalu, a nisu se obrukali ni u Evropi. Crveno-beli su zaostajali za Partizanom čak devet bodova u jednom trenutku, a onda je otišao Barak Bahar i za trenera došao Vladan Milojević. Povratnik na Marakanu pronašao je pravo mesto u timu svakom fudbaleru, pa i onima na čijem je dovođenju insistirao Izraelac.

Foto: Starsport

Marko Stamenić

Jedan od standardnijih kod oba trenera bio je Marko Stamenić (22). Iako mu ime i prezime otkrivaju da je naše gore list, defanzivni vezista je Novozelanđanin, igra za reprezentaciju te udaljene zemlje, a potpis za Zvezdu mu je bio prvi pravi dolazak u rodnu zemlju svog oca Nikole. Marko tek sada uči srpski, ali je zato naše običaje naučio odmalena i drži ih se redovno. Tako je i za Vaskrs, a u razgovoru za Republiku otkrio je kako s porodicom provodi praznike.

* Kako si slavio Vaskrs na Novom Zelandu?

- Vaskrs smo slavili tradicionalno, cela porodica ceo dan. Imali smo tucanje jajima, što je tradicija koju je doneo moj otac iz Srbije. Kuvali smo pre toga jaja. Što se tiče tradicije koju je donela moja majka (Kalala je rodom iz Samoe), kod njih je običaj da se okupi cela porodica i da imamo veliki zajednički obrok. Slavili smo uvek oba Vaskrsa, i pravoslavni i katolički. Prvo, ujutro imamo tucanje jajima, a onda po podne dođe cela familija moje majke i uživamo zajedno u obroku.

Foto: ST/REPUBLIKA

Voli crveno i zeleno: Marko Stamenić


* Da li ste praktikovali i neke druge srpske običaje tokom godine?

- Da, osim regularne Nove godine, slavili smo i pravoslavnu Novu godinu zbog mog oca, kao i Božić. Slavili smo i slavu takođe, Sveti Nikola je naša slava. Zbog mog oca, ali i moje babe i dede. Moj otac je doneo mnogo običaja iz Srbije i poštuje ih.


* Koja ti je omiljena boja jaja i ko je pobeđivao u tucanju jajima?

- Zelena, zelena mi je omiljena boja. Takođe, volim i crvenu. Voleo sam da farbam jaja kao dečak. Moj otac je uobičajeno pobeđivao u tucanju jajima. Mislim da je doneo neko specijalno jaje iz Srbije. Dobijao nas je stalno.

Foto:  

Pukli smo ko Partizan: Marko - Republika 2:0

Kako to običaji nalažu, Marko i novinar naše redakcije odmerili su snage u tucanju jajima. Pustili smo našeg domaćina u svlačionici na Marakani da prvi odabere jaje i ispostavilo se da je "talenat" nasledio od oca. Bum, razbio nam je jednu stranu jajeta - 1:0. Znamo da imamo drugi meč s dva nova jajeta ako pobedimo i izjednačimo na 1:1. Međutim, nada nam je trajala kao Partizanu u polufinalu Kupa Srbije. Bum, Marko opet pobeđuje i odnosi ceo plen s konačnih 2:0, baš kao što je njegov tim prošao u borbu za trofej u kupu 21. maja u Loznici.

 

* Kada si počeo da igraš fudbal kao mali?

- Veoma rano, mislim da sam počeo da šutiram loptu čim sam prohodao. Otac me je
odveo u fudbalski klub kada sam imao pet-šest godina. Od tada igram fudbal stalno i zavoleo sam ga. On je voleo da igra fudbal rekreativno.

* Šta ti je otac rekao kad si se odlučio da dođeš u Srbiju i igraš u Crvenoj zvezdi? Šta su ti rekli ostali članovi porodice odavde iz Srbije?

- Otac mi je pričao o kulturi fudbala u Srbiji. O okruženju i koliko je to jedinstveno i drugačije u odnosu na ono na šta sam navikao na Novom Zelandu. Da je mnogo više emocija, mnogo više strasti u Srbiji. Mislim da je to razlog zašto moj otac mnogo voli fudbal. Ostali iz porodice su bili presrećni zbog mene. Ovde sam upoznao porodicu koju nisam znao ranije i koja živi ovde u Srbiji. Sada ih viđam redovno, zaista je lepo povezati se s delom sveta odakle je moj otac došao.

 

 

* Tvoj otac je došao na Novi Zeland iz Novog Sada, da li je navijač Zvezde ili Vojvodine?

- Pričao mi je o tome da je cela Srbija podeljena navijački između Crvene zvezde i Partizana. On je, mislim, bio malo i navijač Vojvodine iz njegovog rodnog grada.

* Da li si svestan koliko te navijači Zvezde vole, znaš li neku navijačku pesmu delija?

- Da, učim pesme. Kada pevamo s navijačima posle utakmica, trudim se da pevam. Možda ne pevam tačno baš svaku reč, ali slušam i učim. Pitam saigrače o čemu navijači pevaju. Mislim da će moj srpski jezik uskoro biti bolji i da ću moći da pevam s navijačima. Mislim da imamo dobar odnos s navijačima, oni su uvek iza nas. To je lepo, što imamo taj odnos i što razumeju koliko nam znače. Sada smo u dobrom položaju u prvenstvu i u Kupu Srbije. Mnogo toga je urađeno zahvaljujući delijama.

* Možeš li da sumiraš ovu sezonu. Igrao si Ligu šampiona sa Zvezdom, prvi si fudbaler s Novog Zelanda u LŠ posle mnogo godina?

- Da, posle 20 godina. To je velika čast za sve nas s Novog Zelanda i potvrda da smo sposobni da igramo u Evropi bez obzira na to što smo iz jedne male zemlje. Na to sam izuzetno ponosan, a još je veće zadovoljstvo što sam Ligu šampiona igrao za Zvezdu. Igrati Ligu šampiona sa Zvezdom je neverovatno dostignuće. Mogli ste da vidite mnogo talentovanih mladih igrača u našem prvom timu. To je svetla budućnost i za nacionalni tim. Nadam se da ćemo imati još više uspeha u budućnosti.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Moglo je bolje u LŠ: Stamenić protiv Sitija

* Osvojio si titulu, možda i Kup Srbije, da li je nešto moglo biti bolje ove sezone?

- Ne volim da se osvrćem na prošlost, ali to je verovatno naše učešće u Ligi šampiona. Nismo ispunili ciljeve, mogli smo mnogo bolje, zbog nas i navijača. Da možemo da vratimo vreme, mislim da bismo bili bolji u Ligi šampiona. Sada je pred nama da osvojimo duplu krunu, to je najvažnije.

* Šta možemo očekivati u narednoj sezoni?

- Želimo da osvojimo novu titulu i kup. To je cilj svake godine. Zatim da se plasiramo u Ligu šampiona i da vidimo koliko možemo da doguramo u njoj - zaključio je Stamenić.

 

Srećan sam zbog "orlova"

* Da li si gledao reprezentaciju Srbije, igraćemo EVRO posle 24 godine?
- Da, gledao sam. U kontaktu sam sa Stefanom Mitrovićem (prešao iz Zvezde u Veronu). Čestitao sam mu kad se Srbija plasirala na EVRO 2024. Zaista sam presrećan zbog Srbije što ćemo moći da je gledamo na šampionatu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading