ENGLEZI LETE SA PRVENSTVA?! FIFA ozbiljno razmatra da IZBACI reprezentaciju, evo šta bi to značilo za Srbiju

Autor:

Sport

25.04.2024

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mešanje politike u sport moglo bi da bude kobno po rivala "orlova" u grupi na EVRO 2024.

ENGLEZI LETE SA PRVENSTVA?! FIFA ozbiljno razmatra da IZBACI reprezentaciju, evo šta bi to značilo za Srbiju

Foto: Tanjug

Ozbiljan skandal preti fudbalu u Engleskoj, a konačna posledica mogla bi da bude izbacivanje reprezentacije Engleske sa velikih takmičenja u organizaciji FIFA. Naime, ozbiljna polemika pokrenuta je na Ostrvu po pitanju odigravanaj utakmica u FA kupu, odnosno da se svi mečevi igraju samo vikendom i da ne bude revanša već da se u svakoj rundi igra samo jedan susret. Naizgled sportska priča, ali u sveje prste umešala politika, a uplitanje politike u sport strogo je zabranjeno prema FIFA propisima i izaziva drakonske kazne, prenosi engleski San.

Imajući ovo u vidu, u Engleskoj se pojavila bojazan da bi izabranici Gareta Sautgejta mogli da budu izbačeni iz kvalifikacija za naredno Svetsko prvenstvo. To bi sigurno napravilo ozbiljne potrese u evropskom fudbalu pred kvalifikacije. Izbacivanje Engleske bi sigurno olakšalo posao svim ostalim selekcijama, pa i "orlovima", jer bi jedan veliki protivnik, koji nam je rival u grupi na EVRO 2024, bio izuzet iz konkurencije.

Foto: YoutubePrintscreen

FIFA

Naime, u toku drugog čitanja Zakona o regulaciji fudbala u Vestminsteru, koji bi trebalo da uredi FA kup, bivši lider Liberalnih demokrata Tim Farron obećao je da će predložiti amandman kojim bi se Regulatoru dala moć da primora Fudbalski savez (FA) da ponovo uvede revanše. On je argumentovao da svi članovi klubova moraju imati pravo glasa u odlučivanju o pravilima takmičenja. Međutim, takav potez Regulatora otvara mogućnost da FIFA utvrdi da je FA bio podvrgnut "vladinim mešanjima" u vođenju igre, što bi predstavljalo kršenje pravila članstva. U nedavnoj prošlosti, FIFA je privremeno suspendovala fudbalske asocijacije Zimbabvea, Indije, Šri Lanke, Kenije i Pakistana zbog spoljnog uticaja.


Podsetimo, prošle nedelje je engleski FA najavio planove da ukine sve ponovljene utakmice u FA Kupu. Sve runde će sada biti odigrane vikendom, bez sudaranja sa Premijer ligom u četvrtom i petom kolu, kao i u četvrtfinalu. Finale će takođe biti odigrano subotom, bez utakmica Premijer lige istog dana. Međutim, još jedna velika promena je da će se finale održati pre poslednje utakmice Premijer lige. Klubovi nižeg ranga su ostali uznemireni, pri čemu su neki klubovi iz EFL i Nacionalne lige čak zapretili bojkotom FA Kupa naredne sezone.

EFL je izdao saopštenje u kojem ističe da je sporazum o ukidanju ponovljenih utakmica dogovoren isključivo između Premijer lige i FA, bez konsultacija sa klubovima EFL. EFL poziva Premijer ligu i FA da ponovo procene svoj pristup partnerstvu sa EFL i da se angažuju na pitanjima koja direktno utiču na klubove. Ovo saopštenje jasno pokazuje nezadovoljstvo klubova nižeg ranga povodom ove odluke.



Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading