Primera zaradila više od 3,5 milijarde: Pirati ligu koštaju 500 miliona

Autor:

Sport

22.04.2018

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Primera je sa ponosom je predstavila rezultate poslovanja u sezoni 2016/2017. Prihod je bio 3.662,3 milijarde evra, tačno 495 miliona više nego u sezoni koja joj je prethodila. Najveći procenat (40 odsto) dolazi od TV, sezonske ulaznice i dnevne karte donele su 746,6 miliona, a prodaja igrača 745,5 miliona. Čak 33 od 42 profesionalna kluba imaju beneficije. Rast prihoda je u odnosu na 2011. čak 64 odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Lionel Mesi i Serhio Ramos

Primera je već nadmašila Bundesligu koja godišnje zarađuje 3 milijarde evra i polako se približava engleskoj Premijer ligi koja je na čelu sa 5,1 milijardom. Predviđanja za sezonu 2017/2018. idu do 4 milijarde od čega 2,3 treba da donese prodaja TV prava, 1,3 milijarde u Španiji, a preostala milijarda stići će iz celog sveta.

Najzaslužniji za procvat fudbalskog biznisa je Havier Tebas, predsednik Lige. Za njega se interesuju Italijani, ali zasada ostaje, a ovih dana je otkrio da nije nemoguće da nastavi posao i posle 2020. kada mu istekne sadašnji ugovor. Kaže da je njegova plata od 2,2 miliona evra, javna, istaknuta na sajtu Lige, i da su je, ogromnom većinom (35), odobrili klubovi.

Agilni Tebas, koji je rastegao ligaško kolo na tri dana i rasporedio vreme početka da svaka utakmica može da se vidi na TV, najavljuje veliku novost: izvoz utakmica. Tvrdi da će se utakmice Primere vrlo brzo igrati u inostranstvu, ali precizira da to nikada neće biti "klasiko" Real Madrid - Barselona ili neki derbi lige. Kaže da je NBA već uspešno izvela taj eksperiment i da dobre primere treba slediti. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading