Slovenac spasava crno-bele?

Autor:

Sport

04.05.2018

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlazak Miroslava Đukića iz Partizana na kraju sezone je izvestan, aktuelni trener crno-belih je ispucao sve kredite, a njega bi mogao da zameni neki od dva stručnjaka iz Slovenije, prenosi "Telegraf"!

Kek je jedna od želja kluba iz Humske

Pominjali su se prethodnih dana Vladimir Ivić i Ilija Stolica, kao perspektivne mlađe trenerske snage, ali "Telegraf" prenosi da bi rešenje za klupu crno-belih moglo da dođe iz Slovenije, a navodno je uprava u pregovorima sa dva kandidata.

Prvi je šef struke Maribora Darko Milanič, koji je za vreme igračke karijere nosio dres Partizana. 

Trenerskim poslom je počeo da se bavi u trenerskoj akademiji, koju je otvorio u Izoli, posle čega je predvodio i selekciju Slovenije do 19 godina. Prvi ozbiljniji angažman je dobio u Primorju, odakle je prešao u Goricu, a zatim i Maribor, u kome je, u tandemu sa Zlatkom Zahovićem, počeo da piše istoriju.

Osvojio je četiri vezane titule prvaka Slovenije, dva nacionalna Kupa, a u sezoni 2012/2013 tim se pod njegovim vođstvom plasirao u grupnu fazu Lige Evrope, pošto je u plej-ofu rundi kvalifikacija za Ligu šampiona eliminisan od Dinama iz Zagreba.

Milanič je vodio Šturm iz Graca odakle je otišao u Englesku, gde je preuzeo drugoligaša Lids junajteda. Međutim, na "Eland roudu" se zadržao svega 32 dana nakon što je dobio otkaz posle šest uzastopnih poraza.

Milanič je vezan ugovorom sa Mariborom, igrao je sa njima ove sezone i u Ligi šampiona, ali Partizan veruje da bi mogao da ga nagovori da pređe u Humsku, ali i radi sa mlađim igračima iz škole u kojoj je i sam bio polaznik.

Druga opcija za užarenu klupu crno-belih je trener Rijeke Matjaž Kek!

Radi se o bivšem fudbaleru Železničara iz Maribora, zatim Maribora, te austrijskih Špitala i GAK-a. Svršeni DIF-ovac po zanimanju, trenerskim poslom je počeo da se bavi 2000. godine u Mriboru i to kao pomoćnik Bojanu Prašnikaru.

Godinu kasnije je samostalno preuzeo ekipu i u narednih sedam sezona osvojio dve titule prvaka i jedan nacionalni Kup. Od 2006. godine je angažovan I u FS Slovenije, gde je brinuo o selekcijama U-15 i U-16, a u januaru 2007, i pored velikog protivljenja javnosti, poverena mu je A reprezentacija.

Jedan od najvećih uspeha u karijeri Kek je postigao 2010. godine kada je odveo Sloveniju na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, eliminisavši Rusiju u baražu za Mundijal. On je uspeo i da prekine dominaciju Dinama iz Zagreba prethodne sezone u hrvatskom fudbalu, pošto je sa Rijekom osvojio dugo čekanu titulu.

Pominjalo se pred start ove sezone da bi mogao da sedne na klupu Crvene zvezde posle Miodraga Božovića, ali je on sam vrlo brzo demantovao sve spekulacije izjavom da želi da ostane na "Kantridi".

Iskusni Slovenac u klauzuli ugovora ima stavku da u Hrvatskoj ne sme da trenira nikoga osim Rijeke, dok to ne važi za klubove bivše SFRJ.

U Humskoj se nadaju da će jedan od dva trenera prihvatiti poziv i preuzeti Partizan od leta, a smatraju da su obojica podjednako kvalitetni i da bi mogli vrlo brzo da vrate crno-bele na pravi kolosek.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading