Švajcarci više brinu za Nemce: Određene udarne igle Srbije

Autor:

Sport

08.06.2018

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švajcarski novinar Štefan Vis je u razgovoru za "Sportifico" pričao o manama i kvalitetima reprezentacije koju već dugo vodi Vladimir Petković, a naravno i o reprezentaciji Srbije s obzirom da se pored Brazila i Kostarike nalaze sa "orlovima" u grupi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fudbaleri Švajcarske

Čovek koji je Švajcarce pratio na četiri Svetska šampionata smatra da su Granit Džaka, Stefan Lihštajner i Đerdan Šaćiri najvažniji igrači "sajdžija".

- Džaka je najtalentovaniji od njih, Lihštajner je kapiten sa najviše iskustva na najvišem nivou i od vitalnog je značaja njegovo prisustvo u svlačionici, dok Šaćiri ima kvalitete koje nijedan drugi švajcarski igrač ne može da ponudi, poput driblinga, šuta, slobodnih udaraca - ističe Vis za "Sportifico" i dodaje:

- Posed lopte je najvažnija stvar za Petkovića, na Euru 2016. godine Švajcarska je imala veći posed lopte od svih rivala (Albanija, Rumunija, Francuska, Poljska). Igramo u formaciji 4-2-3-1. Napadi počinju od Džake ili od dva štopera (Đuru ili Akanji, Šer), a svi oni su izuzetno dobri sa loptom. Švajcarska voli mnogo da igra po bokovima, naročito se izdvaja desna strana Lihštajner-Šaćiri kao opasno oružje.

Četrdesetčetvorogodišnji fudbalski analitičar kaže da je Petković tih, ali jakog karaktera koji zahteva disciplinu.

- Švajcarska ima mnogo igrača sa prostora bivše Jugoslavije i za sve njih Petković je posebno važna ličnost jer poznaje i švajcarski i balkanski mentalitet. U prvoj godini imao je mnogo problema sa medijima jer su oni bili kritički nastrojeni prema njemu, nije mu baš pomoglo to što je nasledio zvezdu poput Otmara Hicfelda. Stvari su se promenile u pripemama za Euro 2016, tada je Petković bio otvoreniji u odnosu i sa novinarima i sa navijačima, a od tog Evropskog prvenstva uživa poštovanje svih.

RepublikaFoto: Starsport
Fudbaleri Srbije

Najveća snaga Švajcaraca, kaže, je organizovana odbrana, a najveća slabost nedostatak kvalitetnog centarfora na najvišem nivou.

- Samo uporedite broj golova Švajcarske (23) u kvalifikacijama sa brojem pogodaka Portugala (32). Haris Seferović, Mario Gavranović i Josip Drmić nisu vrhunski igrači, daleko su od toga – vredni su i rade za tim, ali ne daju dovoljno golova.

Vis naglašava da je Švajcarska slična Brazilu, samo što su "karioke" na mnogo višem nivou.

- Kostariku nisam mnogo gledao, dok je Srbija promenila strukturu tima, ali njeni igrači su dobro poznati. Rekao bih da je udarno oružje Srbije trio Ivanović–Matić–Mitrović. Pratim mnogo i Seriju A i znam da velika opasnost po Švajcarsku leži u Sergeju Milinković Saviću, on je vrsta veznog igrača kakvu Švajcarska nema.

Izdiktirao je sagovornik "Sportifica" i startnu postavu Švajcaraca, naravno, pod uslovom da svi igrači budu zdravi.

- Zomer – Lihšajner, Šer, Akanji, Rodriges – Behrami, Džaka – Šaćiri, Džemaili, Zuber – Seferović - smatra Vis, koji očekuje da će se Švajcarska kao drugoplasirani tim iz grupe, zajedno sa Brazilom, kvalifikovati za drugi krug.

- Potom ćemo da ispadnemo od Nemačke u osmini finala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading