"NEĆEŠ HODATI SAMA": DNK šampiona i jedna jesenja noć koja je sve promenila!

Autor:

Sport

24.10.2018

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbaleri Crvene zvezde od 21 čas igraju meč trećeg kola Lige šampiona protiv Liverpula na "Enfildu". Prošlo je tačno 45 godina od poslednjeg duela dva evropska velikana, red je došao da se istorija ponovi. Drugačije jeste, ali mora li biti?

RepublikaFoto: Starsport
Fudbaleri Crvene zvezde

Davno je bilo, jako davno. Skoro pola veka prošlo je od okršaja dva giganta od kojih su klecala kolena mnogima u Evropi. Miljan Miljanić skupio je "dečurliju" sa beogradskih ulica i od njih napravio mangupe, baš prave.

Tačno 24. oktobra 1973. godine odigran je prvi meč između crveno-belih iz Beograda i čuvenih "Redsa". Srpski tim bio je bolji sa 2:1, velika pobeda koju su, delovalo je, Englezi više slavili od samih "zvezdaša". "Enfild" je bio neosvojiv, retko ko bi pred četom Bilija Šenklija imao šta da traži u Liverpulu. Ipak, bila je to zvezdana noć, jesenja, pravo veče za veliko čudo.

RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com
Ekipa koja je savladala Liverpul 1973. godine

Znali su tada "crveni" da ih jedan gol vodi dalje, "samo" jedan, ali nikako nisu uspevali da dođu do njega. Igrao se 60.minut kada je Vojin Lazarević raspalio po lopti sa nekih 25 metara i matirao golmana domaćih Reja Klemensa za potpuni muk na popularnom "Kopu". Tek poneki pravi ljubitelj fudbala ustao je i ispratio aplauzom minijaturu Zvezdinog igrača. Uspeli su gosti da izjednače, ali dorćolski šmeker Slobodan Janković u 90. minutu pogađa iz slobodnog udarca i spušta mrak na oči Englezima. Veče kada su Beograđani promenili Liverpul.

Mnogo godina kasnije, crveno-beli su ponovo na "Enfildu". Opet taj moćni Liverpul i mašinerija Jirgena Klopa. Prošlosezonski vicešampion Evrope dočekaće Zvezdu koja prvi put u 21. veku igra Ligu šampiona. Posrtali su i jedni i drugim tokom godina, nije ni Liverpul sijao, naprotiv... Mnogi će reći: "Englezi su to, nema sa njima šale". Istina, ali gde je tu Crvena zvezda? Zar se i ona ne pita?

RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com
Miljan Miljanić

Pita se, itekako. Duel ekipe Vladana Milojevića sa "crvenima" biće pravi evropski fudbalski klasik. Dva velikana sa bogatom istorijom staće jedan naspram drugog. Englezi znaju da cene klubove sa "dosijeom", one sa šampionskim DNK. Stara garda "Redsa" odmah se setila 73', setili su se Zvezdine titule prvaka Evrope, setili su se da u njihovoj grupi pored njih igra još jedan svetski prvak, a to nije PSŽ, niti Napoli. 

Zato je ovaj meč drugačiji, poseban, ovo je utakmica koja ima "to nešto" - ima istoriju. Velikani su francuski šampion, sila su i Napolitanci, ali Liverpul... to je neka druga dimenzija. Makar bili i najslabiji tim u grupi, makar bili najgori na svetu, činjenice će zauvek ostati i oba rivala će imati čime da se ponose.

RepublikaFoto: Starsport
Fudbaleri Crvene zvezde

Ekipa iz Ljutice Bogdana napravila je veliki uspeh samim plasmanom u Ligu šampiona. Žašto onda jednostavno ne bi uživala u prilici koja joj se pružila. Poraz, on je prolazan, bitni su čast i dostojanstvo, kao što je nedavno pričao i Dragan Džajić. Crveno-beli moraju izaći na travu Liverpulovog zdanja uzdignute glave, pokazati da nisu slučajno u Evropi. Posle toliko godina, ponovo Liverpul i opet isti datum. Moralo je biti ovako, sudbina je umešala svoje prste.

Kao što popularna pesma navijača Liverpula kaže: "Nećeš hodati sam". Ove jesenje večeri crveno-beli neće biti sama, naravno, biće navijača Zvezde u Liverpulu, biće ih svuda, ali je još neko večeras uz nju, istorija. Ona je ta koja želi da se ponovi to veče iz 1945. godine, ona će "držati fige" šampionu Srbije.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading