Repeša pričao o daleko važnijim stvarima od košarke: Kolektivna histerija - Ko je ovde kriv? Ustaše, Šiptari, Amerikanci, Slovenci, Francuzi...

Autor:

Sport

14.04.2019

19:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle prve utakmice u finalnoj seriji ABA lige, Jasmin Repeša, trener Budućnosti, se uzdržao u komentarima kada je u pitanju atmosfera u pitanju, večeras je otvorio dušu pred novinarima.

RepublikaFoto: Starsport
Jasmin Repeša

- Što se tiče utisaka, ja bih pre toga čestitao stručnom štabu i igračima Crvene zvezde i na više nego zasluženoj pobedi. Što se tiče utisaka, nažalost, utisci na mene su sasvim nešto drugo nego košarkaški.
U 57 godina prošao sam sve i teške terene i zahtevne utakmice i sa reprezentacijom i fajnal forovima i prvenstvima, ali žao mi je što moram da kažem da nikad nisam doživeo ni video ovakav linč.

- Žao mi je što je to tako. Pre svega radi košarke i svih nas i vas, mislim da ovo nema veze sa sportom.

Od dolaska ovde do samog završetka da moram baciti odelo zato što je puno hrkotine, to je nešto što verovatno ni u Srbiji niko ne opravdava. Igrao sam i u Bolonji derbije, mnogo , ali sve to ima granicu dokle se ide. Strašno mi je žao i krivo. Da me pogrešno ne razumete, ja imam veliki broj Srba prijatelja i dragi su mi da vam ne mogu objasniti.

- Ne dam ih za sve na svetu i sačuvao sam kad su bili teški trenuci i ostali smo zajedno. Ali, ovo najblaže rečeno psihijatrija najtežeg reda. Zašto je to tako, ko je tome kumovao...

Ne vidim smisao da se igra dalje, jer to nema veze sa sportom, to je prešlo debelo granice sporta, arena i strašno mi je žao - objašnjava Repeša.

Usledilo je dodatno pitanje novinara:
RepublikaFoto: Starsport
KK Crvena zvezda

- Je l' ovo stvarno najgore što ste doživeli? Pogotovo ako se setimo svih onih utakmica posle rata?'

- Neću dalje, jer mislim da bih onda doticao neke stvari koje kao čovek i trener ne bih rekao, ali osetio sam potrebu da to kažem. Trebalo je da donesem sako da vidite na šta to liči.
Eto, ničim izazvan, ne znam ko je bilo kakvim gestom ili reakcijom napravio nešto za bilo takav linč. Još jednom, ne umanjujem pobedu Zvezde i 2:0 i njihov odnos koji su imali. Apsolutno, ovo se ne može nazvati atmosferom, to je linč.

- Ne kažem da nije bilo takvih stvari, ali ako treba da ih bude u sledećih 20 ili 40, neka ide vama na dušu. Najteže je onome ko je izgubio najtežeg i bilo je i svega i svačega i bombardovanja i sve skupa, ali danas, 2019. ovakav jedan odnos, oprosti mi, ali ja to ne prihvatam, bez obzira o kome se radi - nastavio je hrvatski stručnjak.


Šta nije bilo u redu večeras?

- Ne mogu ja posle ovakvog poraza davati bilo kakve komentare na igru, mislim da je besmisleno. Od dolaska, od guranja, od tunela, od svega. Verovatno je bio strah, ne bih uopšte ulazio ovde jer posle -40 pričati o analizi utakmice, stvarno nema smisla - konstatovao je Repeša.

Njegovom timu sada trebaju sve tri pobede u preostala tri meča, protiv ekipe od koje je Budućnost ove sezone pet puta izgubila.

- Ja uvek verujem. Nije jedini put da sam preokrenuo i sa šestog mesta u Italiji...ali što se tiče sportskog dela, apsolutno verujem. Međutim, molim vas, razumite me kao čoveka i kao trenera, ja ne znam kako sačekati Zvezdu kao trener i kao čovek kad moram da zgužvam i bacim u koš odelo. Zaštitiću svakoga, kao što sam zaštitio svakoga. Ne mogu da razumem i neću da razumem takve stvari - naglasio je Repeša.

RepublikaFoto: starsport
KK Crvena zvezda

Novinari su ga potom podsetili i na tenzije koje su postojale i u Podgorici u prošlogodišnjem finalu.

- Znam da je bilo tenzija, ali nisam ulazio u to. Kao što sam sa Ilićem popio kafu pre utakmice i sa drugom iz Čapljine pojeo ručak. Ako sad počnem da pričam, pogrešno ćete me shvatiti. Najveći moj rezultat u životu nije ni sportski, ni ekonomski, najveći je da sam sve njih zadržao i to smatram svojim najvećim uspehom u životu. Ko je ovde kriv? Ustaše, Šiptari, Amerikanci, Slovenci, Francuzi...ne znam ko je više kriv? To je jedna kolektivna histerija. Gledate ljude u oči kako pene i galame, pljuju ljude. Samo me strah da ne otvaramo diskusiju da me pogrešno ne shvatite - naglašava on.

Da li je mogla Budućnost da se ozbiljnije suprotstavi Zvezdi da je bilo normalnije?

- Ne bih posle minus 40 radio analizu, mislim da je Zvezda bila bolja i čestitke im za to - zaključio je Repeša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading