(FOTO) Srbin svoju akademiju ustupio obolelima od kovida-19: Nisam heroj, važno je samo spasiti živote!

Autor:

Sport

15.04.2020

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Human gest srpskog košarkaškog stručnjaka Radeta Džambića, koji je svoju akademiju ISA (Internacionalna sportska akademija) u gradiću Husik nadomak "velike jabuke", ustupio državi Njujork na korišćenje i smeštaj obolelih od koronavirusa, odjeknuo je kao bomba u našoj zemlji. Bivši košarkaš Radničkog, Ergonoma, Iraklisa i mnogih evropskih klubova za Republiku otkriva kako je došao na ideju da pomogne tokom pandemije koronavirusa.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Rade Džambić i Mič Ričmond

- Škola je ostala prazna tokom tradicionalnog prolećnog raspusta u Americi. U tom periodu pojavila se epidemija, pa smo ih savetovali da idu kući i uče nastavu onlajn. Onda sam u dogovoru sa ljudima iz grada predložio da se u prazne sobe smeste sve osobe koje zahtevaju karantin, da se testiraju, pa da vidimo ko je bolestan. Na kraju je u tu akademiju bilo smešteno šestoro studenata i jedan stariji čovek. Svi su pre četiri dana izašli.

Džambić je bio spreman i da pomogne našim ljudima koji su ili ostali bez smeštaja u školama i koledžima ili ostali zaglavljeni na aerodromima.

- Dobio sam poziv roditelja studenata iz okolnih koledža čija deca nisu imala gde da spavaju jer su fakulteti zatvoreni. Predložio sam im da dođu u moju akademiju gde će imati smeštaj i zagarantovana tri obroka dnevno besplatno. Isto sam rekao i našim ljudima zaglavljenim na aerodromima, pošto sam čuo da je mnogo njih bilo u problemu. To nije herojski čin, svako bi to uradio na mom mestu, siguran sam. Najvažnije je sačuvati živote ljudi.

Džambić ima mnogo prijatelja i saradnika u Njujorku koji se poslednjih nedelja spominje kao najveće svetsko žarište koronavirusa.

- Svi moji prijatelji su dobro i na sigurnom. Mislim da je situacija previše naduvana u medijima. Oni su mnogo srećni jer su od države i predsednika Trampa dobili dve i po plate nepovratne pomoći, s obzirom na to da je virus zaustavio mnoge poslove. Takođe, nigde nećete pročitati da u Njujorku na svakom drugom uglu imate restoran koji na inicijativu države daje besplatno tri obroka dnevno kome god treba - otkrio je na kraju razgovora Džambić.

Prvo obrazovanje, pa onda košarka

Rade Džambić se, kao i svi, nada da će pandemija uskoro biti okončana i da će nastaviti da plasira talentovane igrače na prestižne koledže.

- Veliki broj mladih reprezentativaca naše zemlje je bilo kod mene, što im predstavlja odskočnu dasku za odlazak na koledž. Cilj nam je da pre svega dobiju dobro obrazovanje i da kao takvi kasnije nadograđuju svoju karijeru. Iz naše škole, koja je stara 150 godina, imaju prolaz do najprestižnijih koledža u Americi poput Jejla, Harvarda, Prinstona i ostalih.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading