Sonji Vasić teško pada pandemija: Nedostaje mi lopta i trening u sali

Autor:

Sport

16.04.2020

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košarkašica Srbije Sonja Vasić, članica španske Ðirone, kaže da joj Olimpijske igre posle odlaganja deluju daleko i da je to izazvalo dozu neizvesnosti na koju nije navikla.

RepublikaFoto: Starsport
Sonja Vasić

Krilni centar, iz Španije pogođene pandemijom koronavirusa, u Srbiju je stigla nekoliko dana pre uvođenja vanrednog stanja.

U obaveznom karantinu je sa suprugom veslačem Milošem Vasićem i kako kaže, oni su među onima koji na izolaciji ne gledaju kao na nešto veoma loše.


 - Trenutno se snalazimo. Milošu fali voda i pravi trening, a meni sala jer sa loptom nemam kontakt. Trudimo se da održimo kondiciju. Imali smo sreće što su Milošu iz Saveza i kluba pre vanrednog stanje doneli ergometar i bicikl. Svesni smo da nije to to, ali bitno je da imamo neki ritam koji nas podeća na našu dinamiku kada smo u normalnom živiotu - rekla je Vasić.

Kako kaže, suprug Miloš ima napornije treninge, ali da ona za svoje uslove trenira više nego obično.

 - Jutarnji trening je težak, traje dva ili tri sata, a onda popodne odradimo još jedan čisto da dan brže prođe. To nas trenutno održava i to nam je motivacija da treniramo. Dosta napornije treniram, valjda kada vidim Miloša da ujutru trenira po tri sata, onda je i meni glupo da ja zbrzam nešto na 45 minuta.

Košarkašice Srbije početkom februara u Beogradu su izborile olimpijsku normu, a članica idelane petorke sa prošlog Evropskog prevenstva ističe da je joj je odluka o pomeranju OI za godinu dana teško pala.
RepublikaFoto: Starsport

- Igre nam sada deluju daleko i svima nam donosi notu neizvesnosti na koju navikli. Za veliki broj nas igračica, ove OI trebalo je da budu neka prekretnica u karijeri i sa te strane, možda je teško pala odluka.


Mnoge košarkašice iz reprezentacije najavile su da će OI u Tokiju biti poslednje u nacionalnom dresu, a odlaganje Igara izazvalo je i pomeranje u FIBA kalendaru, pa će izabranice Marine Maljković mesec dana pre odlaska u olimpijsko selo imati Evropsko prvenstvo, pre kog sleduju kvalifikacioni prozori.

 - Mislim da će selektorka biti u nezavidnoj poziciji. Imaćemo sezone, dva ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, pa EP mesec dana pre OI. To je stvarno mnogo takmičenja spakovanih u jednu godinu. U teoriji ćemo imati ovo leto da se odmorimo, ali niko od nas ne može da prestane sa treningom.To će bti malo komplikovano, kakve kalkulacije napraviti.

- Jezgro naše ekipe ušlo je u neke najbolje igračke godine, ali to su godine u kojima takav napor ostavlja tragove na telu. Dobro je da smo se kvalifikovale, da o tome ne moramo da razmišljamo. Treba razmišljati koliko će pripreme da traju, da li ćemo posle svega ovoga imati okupljanje ili ne. Verujem da selektorka trenutno ima pune ruke posla - kaže Vasić i dodaje da je njoj lično žao jer je ciklus kvalifikacija i EP trebalo da bude prilika za nova lica da preuzmu ulogu nosioca tima, da se nametnu.

Košarkašica Srbije osvrnula se i na trenutno stanje u Španiji, koja je jedno od najvećih zarišta virusa Covid 19.
RepublikaFoto: Starsport

- Sad se stvari poboljšavaju, ali stvarno je bilo ozbiljno. Španci su jedan od naroda koji poznat po tome da voli da uživa u životu, a to mi je u ovom slučaju bio mač sa dve oštrice. Sva druženja i izlasci su doveli do toga da se epidemije brzo proširi. Znam da većina igračica nije izlazila iz kuće, samo ako moraju da odu do prodavnice. Mnoge nisu uspele da odu u gradove gde su rođene, jer su putevi zatvoreni.

Dodaje da su neke košarkašice u španskom prvenstvu pozitivno testirane.

 - Imamo informaciju da su neke igračice obolele, jer smo mi vikend pre prekida igrali španski Kup. Igralo je osam ekipa, Kup je prilično posećen, bilo je oko 4.000-5.000 ljudi. To je bila rizična situacija, ali mi to u tom trenutku nismo znali. Imali smo ogroman kontak sa ljudima. Jedna tužna slika, jer Španiju gledamo na zemlju sa veselim ljudima.

Polemika oko rešenja za nastavak i rasplet sezona traje na svim meridijanima, a sve to enigma je i za Sonju.

 - Biće komplikovano. Šampioni igraju Evroligu u većini prvenstva. Kako podeliti te fiktivne nagrade, ima tu nepravde, što je za nas sportiste teško, jer smo navikli da najbolji pobeđuje. Žao mi je zbog mnogih ekipa i igračica koje su imale dobre sezone, ali se nadam da će iz tog razloga sledća sezona biti nikad jača i konkurentnija, da će svi ući željni dokazivanja posle višemesečne pauze.

RepublikaFoto: Starsport

Bračni par Vasić ovog leta trebalo je da u Tokuju da proslavi četiri godine od upoznavanja. Ljubav koja se rodila se na prethodnim Igrama u Rio de Žaneiru, obeležila im je prethodni olimpijski ciklus, pa će sledeće godine na OI imati priliku da proslave petogodišnji jubilej.


 - Miloš i ja volimo da polemišemo o tome, on ima više iskustva. Njemu će ovo biti treće OI, a ja imam medalju sa prvih Igara. Meni je važno samo da se kvalifikujem, a on bi da napravi jedan korak napred i da ostvari neki rezultat - zaključila je Vasić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading