Crnogorski lider preko noći promenio ploču: Đukanović podvio rep!

Autor:

Svet

07.02.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović naglo je povukao kočnicu posle pisma koje je javnosti prosledio Episkopski savet SPC, a u kojem je žustro reagovano na njegovu bezumnu odluku da crnogorska policija više ne garantuje bezbednost prisutnim ljudima na litijama i svu krivicu za eventualne nemire prebaci na organizatore.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

Suočen sa pritiscima zapadnih ambasada, Đukanović je za manje od 24 sata podvio rep i, narodski rečeno, polizao sve što je ranije pljunuo. On je očigledno odustao od krvavog scenarija koji je vodio u bratoubilački rat i rešio da sve vrati na staro, pa je crnogorska policija juče ujutru saopštila da će nastaviti sa obezbeđivanjem litija ukoliko, kako je navedeno, one budu prijavljene u skladu sa zakonom.

- Uprava policije će u skladu sa zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti sa obezbeđivanjem litija uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora - navedeno je u saopštenju policije.

DIPLOMATSKI PRITISAK

Da je za ovaj iznenadni obrt u Đukanovićevoj politici došlo usled žestokog diplomatskog pritiska sa strane, govori i saopštenja ambasada SAD i Velike Britanije u Crnoj Gori, koje su pozvale sve strane da se uključe u konstruktivni dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti i time pokažu suzdržanost i izbegnu bilo kakvu eskalaciju nasilja ili nasilne akte.

RepublikaFoto: facebook.com/Luka Radonjić
Foto: Ilustracija

- SAD snažno podržavaju temeljne slobode poput slobode govora, udruživanja, okupljanja i prava pojedinaca da mirno uživaju slobodu veroispovesti i uverenja. SAD poštuju prava svih suverenih zemalja da donose i primenjuju zakone u skladu sa demokratskim normama i bez stranog uplitanja - navodi se u saopštenju ambasade SAD u Podgorici.

Pismo monaha bratu Mijazu

Protosinđel hadži Jerotej Kaluđerović napisao je otvoreno pismu svom bratu Mijazu, koji danas kao policajac štiti Đukanovićev režim u napadu na srpske svetinje. Ovaj monah Đurđevih stupova, koji se rodio kao musliman, poručuje bratu da se, zahvaljujući crnogorskoj vlasti, danas gledaju kao neprijatelji.

- E moj brate Mijaze! Pre 38 godina, kao tvoj brat Omer, zajedno smo sedeli u klupi, čitali srpske pisce, pisali i govorili srpskim jezikom kod profesora Milana Cimbaljevića. A sada srpski jezik, iz koga je nastao crnogorski sa tri nova slova, svima smeta. Tragajući za smislom života, ja sam postao pravoslavni monah SPC. A ti, tragajući za hlebom, postao si policajac crnogorskog režima. I sada stojimo jedan naspram drugoga, kao neprijatelji. Pošto samo čekaš komandu, pa da udariš po meni, dužan sam da ti ukratko objasnim šta je to SPC, tj. vera, pa kad me budeš udarao, da znaš zašto me udaraš - napisao je protosinđel Jerotej.

Prethodno se oglasila i ambasadorka Velike Britanije Alison Kemp, koja je ocenila da vlada Crne Gore ima pravo da donosi zakone, ali i da je svaka država dužna da osigura bezbednost svojih građana i zaštiti njihova osnovna prava. Komentarišući Zakon o slobodi veroispovesti i njegove posledice, ambasadorka Kemp je poručila da je najbolji način da se strane uključe u inkluzivni dijalog.

SERVILNA VLAST

Portparol Demokratskog fronta Marko Kovačević kaže za Srpski telegraf da su ova saopštenja dovoljan dokaz da aktuelna crnogorska vlast ni o čemu ne donosi odluke bez stranog nadzora.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Matija Bećković

Bećković: Milu Orden Svetog Save

Akademik Matija Bećković kaže da je za ono što je učinio za jedinstvo SPC Đukanović zaslužio Orden Svetog Save.

- Crna Gora suočava se sa istragom potomaka i pokušajem pretvaranja u golu ledinu bez moralnih zasluga i ikakvih svetinja. Pokušajem otimanja hramova dirnuli su u nešto u šta nisu smeli dirati. Za ono što je Đukanović učinio za jedinstvo SPC zaslužio je Orden Svetog Save - poručio je Bećković.

- Ne postoji ogoljeniji pokazni čin od ovoga da je Milova diktatura u Crnoj Gori zapravo servilna vlast u službi zapadnih sila, koje ga drže u šaci zbog brojnih afera iza kojih stoji taj kriminalac. Slugeranjska i potčinjenička vlast u Podgorici preko noći će promeniti svaku odluku - smatra Kovačević.

RepublikaFoto: youtube.com/ Radio Televizija Budva
Marko Kovačević

Analitičar Predrag Rajić poručuje za naš list da je očigledan pritisak zapadnih diplomatskih predstavništava na Milovu spoljnu politiku da se, kako primećuje, začas okrene u sasvim suprotnom smeru.

- Iznad svega, važno je sačuvati red i mir u Crnoj Gori i ovaj pritisak na Milovu vlast treba pozdraviti jer je reč o konstruktivnom doprinosu smirivanju situacije. Dobro je što Amerikanci kao najznačajniji spoljni faktor u Podgorici reaguju na ovaj način - tvrdi Rajić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading