KOLINDA U HAOSU: Strepi zbog presude HRVATSKIM KOLJAČIMA!

Autor:

Svet

27.11.2017

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović mora biti opozvana zbog nedopustive podrške hrvatskom generalu Slobodanu Praljaku, haškom osuđeniku za zločine protiv muslimana u BiH, glasi zahtev Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske (YIHR). Taj dokument predat je Saboru, a predstavlja samo jedan od aspekata histerije koja je nastala u Lijepoj njihovoj zbog sutrašnjeg izricanja pravosnažne presude Praljaku i još petorici njegovih saboraca.

Kolinda u panici

Oni su 2013. prvostepeno osuđeni za zločine nad Bošnjacima u Herceg-Bosni od 1992. do 1994, a deo hrvatske javnosti besan je jer je Grabar Kitarovićeva otvoreno vršila pritisak na Hag u korist Praljaka.

- Kitarovićeva je nizom izjava, a naročito onom od 24. novembra na predstavljanju knjige "General Praljak", izvršila nedopustiv pritisak na Međunarodni sud uoči presude. Ona je poručila: "Doprinos Praljaka je od velike važnosti za odbranu Hrvatske i BiH od velikosrpske agresije, te odbranu opstanka hrvatskog naroda tokom domovinskog rata. Ovih dana, kad se nadamo pravednoj sudskoj presudi i njegovom oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih boraca, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i borbi hrvatskog naroda za slobodu - navela je Kitarovićeva u hvalospevu generalu.

Jadranko Prlić

Hrvati drhte od presude jer bi njom moglo da se desi da hrvatskom političkom rukovodstvu prvi put bude pripisana odgovornost za udruženi zločinački poduhvat

YIHR je istakao da je takvo veličanje neprihvatljivo.

- Tim potezom se pritiska Tribunal, i to u smeru zaštite počinitelja najtežih zločina protiv ratnog i humanitarnog prava. Predsednica nastavlja politiku agresije prema BiH i zanemaruje žrtve - navodi ta organizacija.

Slobodan Praljak

326 svedoka ispitano

2.600 strana ima presuda iz 2013.

11 godina traje suđenje

Inače, generalu Praljaku se sudi u okviru procesa "Prlić i ostali", čiji ishod s velikim nestpljenjem iščekuju Hrvatska i BiH. Naime, oni su osuđeni nepravosnažno 2013. zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH u okviru udruženog zločinačkog poduhvata. Od odluke Haškog suda zavisi da li će bivši državni vrh Hrvatske biti proglašen odgovornim za učešće u masovnim ubistvima, zbog čega se u toj zemlji presuda iščekuje sa ogromnim nestrpljenjem. To bi, naime, bila prva presuda kojom je hrvatskom političkom rukovodstvu pripisana odgovornost za "zajednički zločinački poduhvat".

U zločinima učestvovao državni vrh i Tuđman, hteli su "veliku Hrvatsku"

- četiri i po godine prošlo od prvostepene presude protiv šestorice bivših funkcionera takozvane republike Herceg-Bosne i Hrvatskog saveta odbrane (HVO)

- oni su osuđeni zbog zločina nad muslimanima u BiH u okviru "udruženog zločinačkog poduhvata", u kojem je učestvovao i deo političkog i vojnog rukovodstva Hrvatske, uključujući i bivšeg predsednika te države Franju Tuđmana

- cilj poduhvata je bio uspostavljanje hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. i njegovo spajanje sa Hrvatskom kako bi se ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH

- da bi se to ostvarilo, sprovođeni su masovni zločini protiv bosanskih muslimana, više desetina hiljada ljudi je iseljeno i proterano, a više hiljada zarobljeno i poslato na prisilni rad

- slučaj je vodio Grejam Bluit, haški tužitelj koji je šestoricu Hrvata iz Herceg-Bosne optužio za svehrvatski udruženi zločinački poduhvat

- taj slučaj je po trajanju jedan od najdužih predmeta u istoriji Tribunala, a po obimu jedan od najvećih (26 tačaka optužnice na oko 80 stranica)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading