PRELIMINARNI REZULTATI PREDSEDNIČKIH IZBORA: Makedonci u drugi krug poslali OVA dva kandidata

Autor:

Svet

25.04.2024

22:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonski građani su u sredu, 25. aprila, u prvom krugu sedmih predsedničkih izbora birali između sedam kandidata.

PRELIMINARNI REZULTATI PREDSEDNIČKIH IZBORA: Makedonci u drugi krug poslali OVA dva kandidata

Foto: Tanjug/AP, Pixabay, Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski)

Državna izborna komisija (DIK) Severne Makedonije saopštila je večeras preliminarne rezultate predsedničkih izbora, prema kojima u drugi krug idu kandidat opoziocione VMRO DPMNE, Gordana Siljanovska Davkova, i vladajućeg SDSM, predsednik Severne Makedonje, Stevo Pendarovski.

Predsednik DIK, Aleksandar Daštevski, je na konferenciji za novinare rekao da je juče u prvom krugu sedmih po redu neposrednih izbora za predsednika Severne Makedonije glasalo 49,93 odsto od ukupno upisanih 1.814.317 birača.

Dodao je da su prvi zvanični rezultati izbora dobijeni na osnovu obrađenih 3.505 od 3.508 biračkih mesta (99,91 odsto), kao i da je na tri mesta u Kumanovu poništeno glasanje, jer je duže vreme bilo u prekidu zbog tehničkih problema, i da se neće ponavljati, jer ne utiče na ukupne rezultate izbora.

Daštevski je naveo da je Gordana Siljanovska Davkova osvojila 363.086 glasova ili 40,08 odsto, a da je Stevo Pendarovski dobio 180.500 glasova ili 19,92 odsto.

Makedonski građani su u sredu, 25. aprila, u prvom krugu sedmih predsedničkih izbora birali između sedam kandidata.

Kandidati su bili aktuelni predsednik Stevo Pendarovski koga podržava SDSM, Gordana Šiljanovska Davkova iz VMRO-DPMNE, Biljana Vankovska koju podržava Levica, Maksim Dimitrievski iz pokreta Znam, Stevčo Jakimovski iz stranke Grom, Arben Taravari iz koalicije Vredi i Bujar Osmani, kojeg podržava Evropski front.

Drugi krug predsedničkih izbora biće održan zajedno sa parlamentarnim izborima u sredu, 8. maja.

Na predsedničkim izborima sučelila su se, kao što je to i do sada bio slučaj, kandidati dva suprotstavljena politička bloka levog centra SDSM i desničarskog VMRO-DPMNE, a unutaralbanski politički obračun vodi se između Demokratske unije za integraciju (DUI) i ostalih političkih partija, koje uživaju podršku privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading