AMERIKU ČEKA GORI SCENARIO OD ITALIJANSKOG: Ispovest Srbina koji radi u bolnici u Čikagu

Autor:

Svet

24.03.2020

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Andrija Stanković, Amerikanac srpskog porekla koji živi u Čikagu, kaže za Srpski telegraf da u bolnici u kojoj radi ima više od sto medicinskih radnika zaraženih od novog koronavirusa, a strahuje da će se taj broj znatno uvećati.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Čikago

- Strahuje se da je broj daleko veći, većina medicinskih radnika odbijaju da se testiraju. Potpuno smo nepripremljeni, nemamo zaštitne maske ni rukavice. Na snazi je mera ograničenog kretanja, koju niko ne poštuje. Gužva je veća nego inače jer je dosta Njujorčana došlo u Čikago. Bojim se da Ameriku čega gori scenario od italijanskog - navodi Stanković.

U Njujorku je do juče umrlo 157 ljudi, što je najviše u SAD, a predsednik SAD Donald Tramp je upozorio da Njujorčani moraju da se pripreme za nalet koronavirusa, prenosi Njujork Post.

- Nastojimo da učinimo sve što možemo da se situacija poboljša - rekao je Tramp na sastanku kriznog štaba u Beloj kući.

RepublikaFoto: Tanjug
Prazne ulice Njujorka

Tramp: Nastojimo da učinimo sve što možemo da se situacija poboljša

Prema podacima sa Univerziteta "Džons Hopkins", u SAD ima 43.677 potvrđenih slučajeva, dok je u najteže pogođenoj državi Njujork registrovano 20.857 obolelih. Grad Njujork je novi epicentar zaraze koronavirusom jer je tu registrovano trećina pozitivnih u SAD, a virus se tu širi pet puta brže nego u drugim delovima zemlje.

- Jedan od hiljadu stanovnika šire teritorije grada već je zaražen - izjavila je koordinatorka radne grupe za borbu protiv koronavirusa Debora Briks.

Njujork tajms navodi da je gustina stanovnika jedan od najvećih problema tog grada u ovom trenutku pošto je već sada procenat zaraženih veći nego u Italiji. Razlog je gradski prevoz i gužve u njemu, kao i izuzetno posećeni javni parkovi i zgrade koje izgledaju kao košnice.

SAD postaju epicentar pandemije?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila na "eskalaciju" epidemije u SAD, koje bi, kako se ocenjuje, uskoro mogle da postanu epicentar pandemije. Prema jučerašnjimm podacima, u poslednja 24 sata 85 odsto novootkrivenih slučajeva bilo je u Evropi i u SAD, od čega 40 odsto u Americi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading