MEMOARI ZAGOVORNICE BOMBARDOVANJA SRBIJE: Olbrajtova objavila "Pakao i druge destinacije"

Autor:

Svet

13.04.2020

19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Madlen Olbrajt (83), prva žena koja je obavljala funkciju državnog sekretara SAD i jedna od glavnih zagovornika NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, objavila je novu, sedmu knjigu "Pakao i druge destinacije".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Madlen Olbrajt

Mediji navode da je njenih prethodnih šest dela bilo na listi najprodavanijih knjiga koju sačinjava Njujork tajms.

Navodi se da u novoj knjizi, koju je Olbrajtova predstavila kao "memoare 21. veka", ona otkriva pojedinosti iz poslednjih faza karijere, tokom koje se skoro dve decenije sukobljavala se sa predsednicima i premijerima i, kako tvrdi, učila svakodnevno.

Olbrajtova u ovoj knjizi kritikuje svoje naslednike u Stejt departmentu Kondolizu Rajs i Kolina Pauela, kojima zamera nedostatak strategije u borbi protiv terorizma, a ukazuje i na lične greške vezane za 60 minuta dug govor o sankcijama Iraku.

U delu memoara govori o odnosu sa Hilari Klinton, koja je kasnije takođe bila državna sekretarka SAD, ali i o uspesima i razočarenjima u privatnom životu i braku.

Navodi se da je Olbrajtova, kada je po okončanju vlasti administracije predsednika Bila Klintona 2001. godine napuštala funkciju, na pitanje kako želi da bude upamćena odgovorila da "ne želi da je pamte" pošto je "još ovde".

- Imam još mnogo toga da uradim. Koliko god izgledalo teško, želim da svaka faza mog života bude uzbudljivija od prethodne - rekla je tada Olbrajtova.

Carinicima rekla "Znate li ko sam ja?"

Volstrit žurnal podseća na anegdotu vezanu za Olbrajtovu kada su je carinici izvukli iz reda na londonskom aerodromu "Hitrou". Frustrirana i zbog toga što kasni pitala ih je: "Znate li ko sam ja", a oni su odgovorili: "Ovde imamo lekare koji mogu da vam pomognu da se setite."

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading