Japan i Južna Koreja pozdravile odluku Trampa o Severnoj Koreji

Autor: Tanjug

Svet

21.11.2017

07:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japan i Južna Koreja pozdravile su danas odluku predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa da stavi Severnu Koreju na listu zemalja Stejt departmenta koje podržavaju međunarodni terorizam, rekavši da će to pojačati pritisak na Pjongjang da denuklearizuje Korejsko poluostrvo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp je rekao da će Severnoj Koreji biti nametnuto još sankcija, tvrdeći da je Pjongjang odavno trebalo da se nađe na listi i da je ovo deo "kampanje maksimalnog pritiska" protiv te države

- Pozdravljam i podržavam (odluku), jer to pojačava pritisak na Severnu Koreju - izjavio je za japanski premijer Šinzo Abe, javio je Kjodo, preneo je Rojters.

Južna Koreja očekuje da će stavljanje Severne Koreje na listu doprineti mirovnoj denuklearizaciji Severa, dodajući da zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, nastavlja da pokušava da Severnu Koreju dovede za pregovarački sto, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo inostranih poslova.

Donald Tramp je saopštio juče da će SAD staviti Severnu Koreju na listu zemalja Stejt departmenta koje podržavaju međunarodni terorizam.

Tramp je rekao da će Severnoj Koreji biti nametnuto još sankcija, tvrdeći da je Pjongjang odavno trebalo da se nađe na listi i da je ovo deo "kampanje maksimalnog pritiska" protiv te države.

Trenutno se na listi nalaze Iran, Sudan i Sirija.

- Pored toga što preti svetu nuklearnim uništenjem, Severna Koreja je u više navrata podržala činove međunarodnog terorizma, uključujući i atentate na stranoj teritoriji - rekao je Tramp, preneo je AP.


Američki zvaničnici pomenuli su primer atentata na polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong Una prošle godine, na međunarodnom aerodromu u prestonici Malezije, Kuala Lumpuru.

Odluka da li da se Severna Koreja stavi na listu razmatrala se unutar administracije SAD, a neki zvaničnici Stejt departmenta izneli su argument da Severna Koreja nije ispunila sve pravne standarde da se nađe na ovoj listi.

Ovom odlukom SAD, Severna Koreja će se ponovo naći na listi, prvi put od 2008. godine, kada su uklonjeni sa te liste u nameri da se dođe do dogovora i okonča njihov nuklearni program.

Kongresmeni SAD su vršili pritisak na Trampa da Sever ponovo stavi na listu država koje podržavaju terorizam, zbog napretka u raketnim i nuklearnim programima Pjiongjanga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading