SVE SAME PSIHOPATE I DIKTATORI - Ovo je dinastija Kim!

Autor: blic.rs, Republika

Svet

23.11.2017

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Misteriozna dinastija Kim, koja vlada Severnom Korejom već tri generacije, deluje kao nefunkcionalan klan pun trovanja, brutalnih egzekucija, proterivanja i neobjašnjivih nestanaka, piše “USA Today”.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kim Džong Un

Evo kratkih opisa ključnih članova porodičnog drveta severnokorejskog lidera Kima Džong Una.

Kim Il Sung

Kim Il Sung je dospeo na vlast kao borac gerile koja se, uz sovjetsku podršku, opirala japanskoj okupaciji Korejskog poluostrva ’30-tih godina. Osnovao je Demokratsku Narodnu Republiku Severnu Koreju 1948. i bio je njen vođa do smrti 1994. Ustanovio je vladajuću ideologiju zvanu “džuče”, koja je kombinacija ekonomske politike marksizma i ostrašćenog nacionalizma.

Kim Il Sung, poznat i kao “večni predsednik”, stvorio je propagandni sistem koji ga je načinio kultnom figurom i ujedno izolovao Severnu Koreju od spoljnog sveta. Stotine statua je podignuto u njegovu čast. Imao je šestoro dece sa dve supruge, kako se navodi na blogu o njegovoj porodici Posmatranje vođstva Severne Koreje.

Kim Džong Suk

Kim Džong Suk bila je prva žena Kima Il Sunga i majka budućeg vođe Kima Džong Ila. Ona je organizovala večere tokom poseta sovjetskih zvaničnika i bila je obučena sa puškom i jahanjem, navodi isti blog.

Umrla je u 32. godini, usled posledica teškog života tokom godina koje je provela kao borac gerile, kako je zvanično objavljeno. Međutim, u blogu se navodi da je Kim Džong Suk verovatno umrla tokom porođaja.

Kim Song E

Nekoliko godina nakon smrti Kim Džong Suk, deda aktuelnog lidera oženio se sa Kim Song E, sekretaricom sa kojom je možda imao aferu.

Ona mu je rodila troje dece i imala značajnu političku moć u Severnoj Koreji tokom ’60-tih i ’70-tih godina, ali je njen uticaj nestao kad je njen posinak Kim Džong Il imenovan za zvaničnog naslednika dinastije.

Život Kim Song E možda je okončan u psihijatrijskoj bolnici, navodi se u izveštaju “Novog fokusa”, sajta o Severnoj Koreji, 2012. Drugi izveštaji tvrde da je poginula u automobilskoj nesreći u Pekingu.

Kim Džong Il

Drugi vođa Severne Koreje rođen je kao Jurij Iresenovič Kim u Sibiru. Nasledio je vlast nakon očeve smrti, u vreme kad je Severna Koreja bila u ekonomskoj krizi i borila se sa glađu koja je ubila 2-3 miliona ljudi. Novi vođa je poboljšao međunarodne odnose, ukidajući razvoj nuklearnog programa u zamenu za pomoć.

On se kasnije odrekao te obaveze i sproveo prvu probu severnokorejskog nuklearnog projektila 2006.

Kim je imao titulu “dragog vođe” i kultivisao je mit da je rođen u tajnom vojnom kampu na aktivnom vulkanu, na granici Severne Koreje i Kine. Takođe je govorio da se u vreme njegovog rođenja na nebu pojavila dvostruka duga.

Voleo je filmove i imao je kolekciju od oko 30.000 naslova. Umro je 2011. od srčanog udara, u 70. godini života.

Džang Song Tek

Džang Song Tek bio je ključni član užeg kruga Kima Džong Ila. Bio je oženjen njegovom sestrom i smatra se da je bio blizak savetnik, možda čak i mentor Kimovom sinu i budućem vođi Kimu Džong Unu.

Pomogao je u upravljanju zemljom nakon narušavanja zdravlja i smrti Kima Džong Ila. Džang nije dugo trajao. Optužen je da je pokušao da zbaci svog nećaka s vlasti i pogubljen je 2013, kako navodi kineski državni list “Ven Vei Po”, dodajući da je Džang Song Tek skinut go i da su njime nahranili izgladnele pse.

Drugi mediji su ovo odbacili kao laž. Severnokorejski državni mediji opisali su Džanga Song Teka u vreme oko pogubljenja kao “grozni ljudski ološ, gori od psa”.

Deca Ko Jong Hui

Kim Džong Il je imao najmanje sedmoro dece sa četiri supruge i moguće još 1-2 ljubavnice, navodi blog Posmatranje vođstva Severne Koreje. Omiljena žena mu je bila plesačica i ćerka profesionalnog japanskog rvača Ko Jong Hui.

Ona je Kimu Džong Ilu rodila troje dece: Kima Džong Čola (1981), Kima Džong Una (1983) i Kim Jo Džong (1989). O Kimu Džong Čolu se ne zna mnogo, osim da je studirao u Švajcarskoj i da je poslednji put viđen na koncertu Erika Kleptona u Londonu 2015, na osnovu snimka u Rojal Albert Holu.

Te Jong Ho, bivši diplomata Severne Koreje koji je prebegao u Južnu, tvrdio je da Kim Džong Čol živi povučeno u Pjongjangu.

Prošlog meseca 28-godišnji Kim Jo Džong je promovisan na novu funkciju u severnokorejskoj vladajućoj Radničkoj partiji, prema zvaničnoj državnoj novinskoj agenciji Korean Central. Južnokorejski mediji navode da Kim Jo Džong stoji iza pokušaja lidera Kima Džong Una da poboljša svoju sliku u javnosti posetama školama i fabrikama, a možda je podstakao i njegovo prijateljstvo sa košarkaškom zvezdom Denisom Rodmanom.

Kim Džong Nam

Najstariji sin Kima Džong Ila rođen je 1971. Majka mu je Song Hje Rim, glumica koja je kasnije pobegla u Evropu i umrla u Moskvi 2002.

Kim Džong Nam, polubrat aktuelnog lidera, jedno vreme je smatran za budućeg naslednika Kima Džong Ila, ali ga se porodica odrekla nakon što je uhapšen u Tokiju sa lažnim dominikanskim pasošom. Kim Džong Nam je rekao da je želeo da vidi tokijski Diznilend. Takođe je zastupao reforme i kritikovao severnokorejsko vođstvo.

Kim Džong Nam je umro u februaru, u napadu hemijskim otrovom dok je bio na aerodromu u Maleziji. Tamošnje vlasti sumnjaju da je njegov polubrat Kim Džong Un naručio njegovo ubistvo. Dve žene koje su izvršile napad uz pomoć smrtonosnog nervnog gasa trenutno su na suđenju u Kuala Lumpuru.

Kim Han Sol

Ovaj 22-godišnjak najstariji je sin Kima Džong Nama i unuk Kima Džong Ila. Kim Han Sol je jedan od retkih preživelih srodnika dinastije Kim i u bekstvu je otkako su njegovog oca ubili severnokorejski agenti.

Poput svog oca i on se zalaže za reforme.

- Uvek sam sanjao da ću se jednog dana vratiti i poboljšati stvari, olakšati život ljudima u zemlji – rekao je on 2012.

O severnokorejskom “vrhovnom vođi” postoji nekoliko potvrđenih biografskih detalja. Veruje se da je u ranim tridesetim godinama, a vlast je preuzeo 2011. Većina onog što se zna o njemu dolazi iz usta njegovih profesora i učenika koji su ga poznavali dok je kao dete pohađao evropske škole.

Neki navode da je rođen 1983, drugi godinu kasnije. Prema blogu Posmatranje vođstva Severne Koreje, visok je oko 1,70 metara, a težak 90 kilograma. Blog navodi da je Kim možda namerno nadodao kilograme kako bi delovao masivniji svojim neprijateljima. Drugi izveštaji ukazuju da je za njegovu težinu krivo prejedanje sirom.

Smatra se da je Kim Džong Un pušač i da pije viski i to od 15. godine.

Prema Blogu, Kim je pohađao vojnu akademiju gde se specijalizovao za artiljeriju. Opisuje se kao veoma civilizovan i inteligentan, hladnokrvan, sa jakim političkim instinktima.

Ri Sol Ju

Državni mediji objavili su 2012. da je Kim bio oženjen sa Ri Sol Ju, bivšom pevačicom koju je možda primetio tokom nekog nastupa. Smatra se da ima 27 godina, iako nije jasno ni da li joj je Ri Sol Ju pravo ime.

Par se često fotografiše dok mašu javnosti i idu u zvanične posete. Možda imaju troje dece, uključujući ćerku Kim Ju E, kako je objavio liderov prijatelj, košarkaš Denis Rodman.

- Maršal Kim i ja smo se opustili pored mora sa njegovom porodicom. Držao sam njihovu bebu Ju E i govorio sa gospođom Ri. Kim je dobar otac i ima predivnu porodicu – rekao je Rodman za “Gardijan” 2013, nakon posete Severnoj Koreji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading