POLJACI LETE IZ EU?

Autor:

Svet

20.12.2017

19:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komisija odlučila je da protiv jedne od svojih najvernijih članica Poljske pokrene kontroverzni član 7 Lisabonskog sporazuma kako bi je kaznila zbog spornih pravosudnih zakona koje je vlada u Varšavi donela u protekle dve godine, a što bi na kraju, kako se spekuliše, moglo da dovede i do razlaza Brisela sa još jednom članicom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Poljski predsednik najavio obraćanje javnosti

Pokretanje te "nuklearne opcije", kako je nazivaju analitičari, nije se dogodilo u istoriji Unije, te sada produbljuje razdor u ionako potresenoj evropskoj porodici država. S obzirom na to da aktivacija člana 7 može da podrazumeva da će EU uvesti sankcije Poljskoj i da ta zemlja gubi pravo glasa u Briselu, strahuje se da bi nezadovoljni Poljaci mogli da pokrenu bunt protiv Unije ili posredno budu "izbačeni". Ono što će ih, međutim, najviše pogoditi jeste činjenica da bi u slučaju da im budu uvedene sankcije mogli da izgube na milijarde evra pomoći koju primaju iz fondova Unije.

Beata Mažurek: Brisel nam to možda radi jer ne želimo da prihvatimo imigrante i muslimane, jer brinemo o bezbednosti Poljske

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Poljaci protestovali

Spor Evropske komisije i Poljske nije nov s obzirom na to da je Brisel već nebrojeno puta upozoravao Varšavu da se njeni pravosudni zakoni smatraju kršenjem osnovnih demokratskih vrednosti Evrope. Reč je o zakonima koje je donela desničarska poljska partija Pravo i pravda i kojima je ona stekla veću kontrolu nad pravosudnim sistemom.

Tusk: Varšava je trenutno sila za dezintegraciju EU

- Komisija je zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj. Reforme pravosuđa u toj zemlji znače da je državni pravosudni sistem pod političkom kontrolom vladajuće većine. U odsustvu nezavisnosti pravosuđa postavlja se ozbiljno pitanje o efektnoj primeni prava EU - naveo Frans Timermans, zamenik predsednika EK Žan-Kloda Junkera, podsećajući da EK nije odustala od svog stava iako je Poljska pre samo tri meseca dobila novog premijera Mateuša Moravjeckog.

Ako se desi da se Poljskoj uvedu sankcije i ona izgubi pravo glasa u Uniji, zemlja bi izgubila na milijarde evra

Mnogo oštriji prema Poljacima juče je bio šef Evropskog saveta Donald Tusk, koji je optužio Varšavu da je sila za dezintegraciju EU. Zbog toga je žestoko reagovala portparolka vladajuće poljske stranke Pravo i pravda Beata Mažurek, koja je istakla da odluka EK nije dobronamerna i da je politička.

- To su možda učinili jer ne želimo da prihvatimo imigrante i muslimane, jer brinemo o bezbednosti Poljske - naglasila Mažurekova, dok je premijer Moravjecki naveo kako je spreman na razgovore sa EU.

Poljski predsednik Andžej Duda se nije zvanično oglašavao, ali je najavio obraćanje javnosti.

Šta podrazumeva član 7
- član 7 Lisabonskog sporazuma treba da obezbedi da sve države članice EU poštuju zajedničke vrednosti EU (uključujući vladavinu prava)
- deluje kroz dva mehanizma - preventivno, u slučaju jasnog rizika od ozbiljnog kršenja, i kazneno, u slučaju postojanja ozbiljnog i dugotrajnog kršenja
- nakon njegovog pokretanja Evropska komisija podnosi zahtev državama članicama EU da proglase "jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava" u Poljskoj
- taj korak predstavlja upozorenje, odnosno preventivnu meru, koja će iziskivati odobrenje 22 zemlje članice EU
- sam član oslikava nastojanje Brisela da svoju određenu članicu zadrži na demokratskom putu
- ukoliko članice Unije smatraju da je u nekoj od njih došlo do kršenja osnovnih zajedničkih vrednosti, to bi moglo da dovede do uvođenja sankcija toj članici bez presedana

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading