ČAVUŠOGLU KLJUČNA LIČNOST ZA SMIRIVANJE VATRE: Poručio - Ukrajinske zahteve za žito ispuniti što pre!

Autor:

Svet

08.06.2022

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanak ministara inostranih poslova Rusije i Turske, Sergeja Lavrova i Mevluta Čavušoglua, održan je u Ankari, a tema na stolu je bezbroj, među kojima je bilo i pitanje izvoza ukrajinskog žita.

ČAVUŠOGLU KLJUČNA LIČNOST ZA SMIRIVANJE VATRE: Poručio - Ukrajinske zahteve za žito ispuniti što pre!

Foto: Tanjug/AP

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, rekao je u sredu da je plan Ujedinjenih nacija za ponovno pokretanje ukrajinskog izvoza žitarica duž morskog koridora „razuman“ i zahteva dodatne razgovore sa Moskvom i Kijevom kako bi se osiguralo da brodovi budu bezbedni.

Govoreći zajedno sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom, turski ministar Mevlut Čavušoglu rekao je da je njihov sastanak u Ankari bio plodonosan, uključujući i uočenu volju da se vrate pregovorima između zaraćenih strana o mogućem prekidu vatre.

Foto: youtube.com

 

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru zaustavila je kijevski izvoz žitarica iz Crnog mora, preteći globalnom krizom hrane. UN su apelovale na dve strane, kao i na pomorskog suseda i Tursku, članicu NATO-a, da dogovore koridor.

Svaki dogovor mogao bi da uključi tursku pomorsku pratnju za tankere koji napuštaju Odesu i druge ukrajinske luke - koje su trenutno blokirane ruskom mornaricom - i dalje ka turskim moreuzima i globalnim tržištima.

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com/printscreen

 

Podsetimo, predviđeno je da se sastanak Lavrova i Čavušoglua održi u Ankari, gde su dvojica ministara inostranih poslova govorila o situaciji u Ukrajini i u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, kao i o situaciji na Balkanu, u Avganistanu i centralnoj Aziji.


Lavrov i Čavušoglu su takođe razgovarati o perspektivama trgovinsko-ekonomske saradnje sa Zapadom tokom perioda antiruskih sankcija.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading