ZAVERA MEĐUNARODNIH RAZMERA: Marija se predstavljala kao fotograf i vlasnica radnje ručnih radova, a onda je otkriveno OVO!

Autor:

Svet

16.03.2023

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mala radnja rukotvorina i pletenih proizvoda pod nazivom "Galazio" u ulici Arianou, u Pagratiju u Grčkoj, bila je mesto koje je Mariji Sala, protagonistkinja slučaja špijunaže koji je danas otkrio EYP (Evropski parlament mladih), služilo kao paravan.

ZAVERA MEĐUNARODNIH RAZMERA: Marija se predstavljala kao fotograf i vlasnica radnje ručnih radova, a onda je otkriveno OVO!

Foto: Fejsbuk

Prema informacijama koje prenosi "Katimerini", EYP je za sumnjivu aktivnost ove žene saznao u Grčkoj prošlog januara. Sada su objavljeni svi detalji o ženi za koju su svi mislili da je Grkinja, a koja se sad krije u Rusiji.

Nakon toga, EYP je nastavio sa istragom u matičnoj službi i otkrio nedoslednost u papirnom i elektronskom dosijeu koji se tiče nje. Ovo je izazvalo uzbunu i njena fotografija je odmah poslata saradničkim agencijama, nakon čega je izvršena identifikacija.

Lažni izvod iz matične knjige rođenih

U istoj informaciji se navodi da je koristila falsifikovani pasoš jedne latinoameričke zemlje.

Kako se navodi, 2018. godine izdat je izvod iz matične knjige rođenih sa datumom rođenja u decembru 1991. godine. Čak se navodi da je ovu potvrdu dobila sa podacimad bebe koja je umrla na porođaju.

Marija Sala je prošlog januara žurno otišla u Rusiju, ostavivši za sobom lične stvari. Informacije "Katimerinija" navode da je, nakon bekstva, kontaktirala svog stanodavca (kome je plaćala kiriju) i jednog od zaposlenih, i tada im je, navodeći zdravstvene razloge, najavila da se neće vraćati u Grčku. Ona je je udata za Rusa koji je delovao kao špijun u Brazilu pod imenom Daniel Kampos.

Zaposlena i muškarac sa kojim je imala vezu u Atini izjavili su da ne znaju za njen pravi identitet, ali da je tečno govorila grčki.

O ovom slučaju oglasila se ranije i Nacionalna obaveštajna služba, ističući specifičan način delovanja i prodora stranih službi u našu zemlju.

Rad u dubokoj ilegali

- Istrage koje je EYP sistematski sprovodio, na osnovu podataka koje je prikupio, dokazale su da je navodna Marija, koja je poslednjih godina tvrdila da je Grkinja i bila aktivna kao fotograf i vlasnik radnja rukotvorina i trikotaže u Atini, sa grčkim državljanstvom i ličnom kartom od 2018. godine, u stvari je strana državljanka Irina koja je u našoj zemlji poslovala pod u dubokoj ilegali - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Odbrojavanje do obelodanjivanja počelo je otkrivanjem pokušaja treće zemlje da pristupi podacima preminulih grčkih državljana, što je međunarodno priznata praksa obaveštajnih službi određene zemlje da se stvori posebna kategorija špijuna pod nadimkom 'ilegalci'. Njih regrutuju i obučavaju službe određene strane zemlje, sa ciljem da budu smešteni u ciljne zemlje, a zatim da preduzmu špijunske akcije u korist svoje zemlje. Da bi zaštitili svoj pravi identitet, koriste 'duboko pokrivanje', koje se stvara falsifikovanjem pojedinačnih dokumenata i korišćenjem sertifikata izvedenih iz podataka mrtvorođenih beba ili ljudi koji su preminuli.

Od trenutka kada su smešteni u inostranstvo, 'ilegalci' žive i ponašaju se prema izmišljenoj istoriji koja im je stvorena da bi zaštitili svoju misiju.

Profil i aktivnost ove žene direktno se odnose. na posebnu kategoriju 'ilegalnih'

- Očigledno je da akcija Marije S ne bi bila ograničena samo na grčku teritoriju, jer bi, kao građanin EU, mogla da putuje i radi u nekoliko evropskih zemalja. Zato uspeh EIP-a ima dimenziju koja prevazilazi nacionalne granice i tiče se svih zapadnih zemalja uopšte -, napominje u saopštenju EYP-a.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading