NAJBEDNIJE IZ SAD: Neke države se nisu oporavile još od Građanskog rata!

Autor: telegraf.rs

Svet

05.03.2018

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od dvanaest najsiromašnijih američkih saveznih država, osam ih je bilo u Konfederaciji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kuda ide Amerika?

Misisipi je najsiromašnija američka savezna država, dok je Merilend najbogatija. To pokazuje zvanična statistika iz 2015. godine. Naravno, ovde je reč o BDP-u po glavi stanovnika, ne o ukupnom bogatstvu; kada je reč o ukupnom bogatstvu na prvom je mestu Kalifornija.

Prvo su tu pomenuti Misisipi, Zapadna Virdžinija i Arkanzas, zatim dolaze Alabama, Kentaki, Tenesi, Luizijana, Novi Meksiko, Južna Karolina, Montana, Severna Karolina i Florida.

Od pobrojanih država, u Američkom građanskom ratu na strani Juga - dakle, Konfederativnih Američkih Država - bili su Misisipi, Arkanzas, Alabama, Tenesi, Luizijana, Florida, te Severna i Južna Karolina. Osam.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Šta više, Južna Karolina je bila prva država koja je proglasila secesiju, a sledio ju je upravo Misisipi dvadesetak dana docnije.

Ne-konfederativne države u dvanaest najbednijih u SAD su samo Kentaki, Zapadna Virdžinija, Novi Meksiko i Montana.

Međutim, Novi Meksiko i Montana tada nisu ni bile države već teritorije, dok je Kentaki suštinski bio južnjačka i robovlasnička država koja je proglasila neutralnost, koju ni jedna strana nije bila spremna da ispoštuje, ali su se Severnjaci bolje snašli i stavili je pod svoju kontrolu.

Ostale bivše južnjačke države

Teksas je na 23. mestu po BDP-u po glavi stanovnika, dok je Džordžija na 34. poziciji, ne toliko daleko od Floride koja je najbogatija od najsiromašnijih južnjačkih država. Zapravo, razlika između njih dve, izražena u BDP-u je dve hiljade dolara. Na 30. mestu se nalazi Arizona koja je takođe, kao i Novi Meksiko, bila konfederalna teritorija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kao osnovni razlog za relativno siromaštvo Američkog Juga (a reč "relativno" je bitno naglasiti zato što je najsiromašnija država SAD od Srbije bogatija od 2,5 do 8 puta, zavisi kako računate BDP)navodi se nizak stepen obrazovanja, međutim, stvari možda nisu tako jednostavne.

Vekovi su potrebni da se jedan prostor promeni, a od Američkog građanskog rata je prošlo samo šest ili sedam generacija. Postoji nasleđe kulture, mentaliteta, infrastrukture, privrednih veza i vrednosti te mnogih drugih stvari. Nije to tako jednostavno.

Zašto se ne ugledaju na Japan?

Zato što je lakše kukati i krivite druge za sve nesreće i nedaće, umesto pogledati sebe, raditi na sebi i raditi time za društvo u celini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading