Beograd pripremio 200 paketa pomoći za Rome: Pokazujemo da su oni ravnopravni članovi društva!

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

08.04.2020

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici romske nacionalnosti koji žive u Beogradu dobiće na poklon pakete pomoći sa namirnicama i sredstvima za ličnu higijenu, čija je distribucija počela danas.

RepublikaFoto: beograd.rs
Goran Vesić

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, Grad Beograd je pripremio 200 paketa, zajedno sa Crvenim krstom Srbije, koji će biti podeljeni stanovnicima kontejnerskih naselja na teritoriji prestonice, kao i romskim porodicama koje su dobile socijalne stanove.

- Danas je Svetski dan Roma i iako se nalazimo u vanrednoj situaciji, činimo sve da se setimo naših stanovnika romske nacionalnosti i učinimo ono što možemo da im i u ovoj situaciji poboljšamo standard - rekao je Vesić.

Kada su u pitanju Romi, naveo je da je prošla godina godina bila veoma uspešna za Beograd.

RepublikaFoto: beograd.rs
Goran Vesić sa volonterima iz Crvenog krsta

Podsetio je da je završen projekat sa EU pod nazivom "Sagradimo dom zajedno" u okviru koga su, precizirao je, 293 romske porodice, odnosno više od 1.500 članova tih porodica smešteni u stanove ili seoske kuće koje su kupljene za tu namenu.

- Na taj način smo pokazali da je naša namera da Romi budu ravnopravni članovi društva i uživaju sve pogodnosti kao i ostali članovi društva - rekao je Vesić.

Ukazao je da Roma ne treba da se setimo samo na današnji dan, Svetski dan Roma, već svih 365 dana u godini i da razmišljamo o tome kako da im pomognemo jer su oni, dodao je, vredni i odani Beogradu i Srbiji.

RepublikaFoto: beograd.rs
Crveni krst

- Oni su uvek tu kada god je trebalo da se podnesu sve nedaće zajedno sa svim ostalim građanima Srbije - rekao je Vesić i Romima čestitao njihov dan na srpskom i romskom jeziku.

Zamenik predsednika Nacionalonog saveta romske nacionalne manjine Aleksandar Balinović je rekao da su Romi vekovima prolazili kroz teška vremena putujući iz države u državu i izlazili jaki.

- Današnjim gestom, Grad Beograd je pokazao solidarnost prema Romima da im pomogne kad im je najteže - rekao je on i zahvalio predstavnicima gradske vlasti, Crvenom krstu i svima koji učestvuju u podeli paketa Romima.

RepublikaFoto: beograd.rs
"Laktovski pozdrav" - Goran Vesić i volonter

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je čestitala pripadnicima romske nacionalnosti njihov dan i istakla da je Grad uz njih danas, kao i svih prethodnih godina.

- I sada, kada je vanredno stanje i kada je teško, mi vodimo računa o njima - rekla je ona i dodala da se u paketima nalaze osnovne životne namirnice i sredstva sa higijenu.

Navela je i da je počela distribucija zaštitnih maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju ka romskim naseljima, te najavila da će Grad Beograd u saradnji sa gradskim opštinama i dezinfikovati određen broj romskih naselja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading