"Tata, što si me stvorio kad me mučiš?" Ovo su potresne ispovesti maltretirane dece koja su završila u prihvatilištu

Autor:

Vesti

07.01.2019

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Očuh ima svog sina. Mama ima ovog najmlađeg. A mene nema niko", "Što si me stvorio kad me mučiš?", "Tata tuče, pa odmori, pa nastavi da tuče", samo su deo potresnih ispovesti maltretirene i odbačene dece koji su bili štićenici raznih centara za socijalni rad i prihvatilišta po Srbiji.

Foto ilustracija

One su sakupljene u knjizi "Pozdravi nekog", objavljene pre oko 40 godina, a ponovo su aktuelne nakon što su ugledale svetlost dana na društvenim mrežama i time potresle mnoge korisnike.

Naime, Isečci iz ove knjige pomažu čitaocu da uvidi uzroke negativnog ponašanja štićenika prihvatilišta i centara za socijalni rad. Potresne izjave, u nekim slučajevima čak i sedmogodišnjaka, humanizuju ovu problematičnu decu, koja su prošla golgotu života.

 

Ova knjiga stvarana je zahvaljujući psiholozima Vesni Ognjenović i Budimiru Nešiću. Početkom sedamdesetih, u vreme pokušaja liberalnog socijalizma, bila je izuzetno prihvaćena u javnosti o čemu svedoče izveštaji o najtraženijim knjigama i izveštaji o brojnim pozorišnim adaptacijama.

Posle ove knjige tema o sudbinama dece, kako se to tada uobičajeno nazivalo, "maloletnih delinkvenata", predstavljala je jedan od slobodnih i smelih pogleda u ogledalo tadašnjeg društva koje se deklarisalo kao "socijalističko".

Posle tadazvanog "crnog talasa" u filmu i literaturi, i njegovog političkog progona, društveno naličje, sasvim drugačije od proklamovanog i željenog lika, kroz temu afirmisanu u knjizi "Pozdravi nekog", nije moglo da se sakrije i protera, pa je uskoro postalo opšte mesto zahvaljujući filmovima “Društvena igra” Srđana Karanovića, "Specijalno vaspitanje" Gorana Markovića i televizijskoj seriji "Sivi dom".

- Iz knjige "Pozdravi nekog". Mislim da je ovo nešto najtužnije, najteže i najpotresnije što sam u životu pročitala - napisano je u objavi na Fejsbuk profilu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading