Vidak je pobegao od kuće, dečak iz Medveđe se ubio, a OVO su razlozi zbog kojih deca na jezive načine izbegavaju školu

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

06.03.2019

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa malim Vidakom Kojićem (10) iz Surčina, čiji je nestanak uzbunio celu Srbiju, a koji se sve vreme krio u garaži da ne bi išao u školu, i dalje ista muka. Dečak ne želi da ide na časove, jada se njegov otac Dragan. Što je još gore, odbija da kaže i šta je to što ga u vezi sa školom tako muči i proganja.

Foto: Ilustracija

- Na fudbalske treninge ide bez pogovora. Isto tako i na rođendane kod drugara. Zato nikada nismo posumnjali da ga neko maltretira. Ali u školu neće, pa neće - priča Dragan Telegraf.

Kad dođe vreme za školu, mali Vidak uvek smisli novi izgovor da ostane kod kuće.

- Sve bude u redu i onda ga, pola sata pre škole, nešto zaboli, nije mu dobro, zavrti mu se u glavi... Ne znamo zašto je to tako. Za ocene ga ne pritiskamo, nama je bitno samo da ide u školu kao i sva druga deca. Nije loš, na polugodištu je bio 4,0 - kaže otac.

 

 

Koliko god isprva zvučalo smešno, ovakve izgovore kad se ponove roditelji ne smeju da ignorišu, sudeći po tragedijama koje su se ranije dešavale.

Ovo su četiri razloga zbog kojih deca ne žele da idu u školu

VRŠNJAČKO NASILJE

Aleksa Janković iz Niša ubio se posle stravičnog višegodišnjeg vršnjačkog nasilja, Foto: Facebook

Dete se odjednom povuklo u sebe. Kad dođe iz škole, uglavnom ćuti i kratko odgovara na pitanja. Jasno stavlja do znanja da ne želi u školu - glumi da je bolesno ili laže da je na časovima dok je zapravo negde van škole. Stalno deluje kao da je u grču. Smeteno je, odsutno, zaboravlja stvari.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Aleksa Janković

Ovi znaci mogu ukazati na vršnjačko nasilje, a ako želite da saznate, nipošto ne pritiskajte dete, savetuje psiholog Branka Tišma.

- Započnite uobičajen razgovor sa detetom o tome kako mu je u školi. Podsetite ga da sve može da vam kaže i da se ni zbog čega nećete ljutiti na njega. Recite mu da je sve rešivo. Opustite dete dovoljno da bi vam se otvorilo. Ako ni to ne pomogne, razgovarajte sa razrednim starešinom i psihologom škole, ali ne odustajte sve dok ne saznte zašto dete uporno izbegava školu - napominje Tišma.

ANKSIOZNOST

Anksioznost kod dece dovodi do problema sa spavanjem, apetitom. Deca se žale na bolove u stomaku, mučnine ili glavobolje. Ne žele u školu. Izražen je takozvani motorički nemir, drhtanje, hladan znoj, mokri dlanovi, dijareja.

 

 

 

Deca grickaju nokte. Sklona su pesimizmu i preuveličavanju negativnih ishoda određenih situacija. Konstantno brinu, osećaju krivicu i samokritična su. Česti su i napadi besa, ljutnja, razdražljivost i plakanje.

Anksioznost se leči i svako od nje boluje nekada u toku života. Zato ne paničite, ali reagujte na vreme. Anksioznost mogu da izazovu razvod i česte svađe roditelja, bolest deteta ili člana porodice, odvajanje od roditelja, rođenje brata ili sestre, iznenadna smrt bake, deke ili kućnog ljubimca.

PRITISAK ZBOG OCENA

Ne poredite dete sa drugom decom i ne proveravajte stalno koliko uči, Foto-ilustracija: Profimedia

Preterano kritikovanje i ispitivanje deteta oko ocena, poređenje njegovih ocena sa ocenama druge dece i stalno proveravanje koliko uči i zna, može dovesti do ogromnog pritiska i uzrokovati anksioznost kod vašeg đaka.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Pre nego što ospete paljbu zbog neke trojke ili četvorke, zamislite svoje dete kako sa mučninom i grčem u stomaku kreće u školu. Ako mislite da dete ima slabe ocene, razgovarajte sa njim o radnim navikama. Podsetite ga da će mu, ako dva sata dnevno posveti učenju, ostati mnogo više slobodnog vremena za igru i razonodu.

PROBLEM SA PROFESOROM

Kada imaju problem sa nekim profesorom, deca iz straha od autoriteta izbegavaju da to priznaju roditeljima. Za ovakav problem pre ćete saznati od drugara iz škole.

I ovde je važno da detetu bez tenzije kažete da se sve može mirno rešiti i da se ne plaši da govori o bilo čemu, jer ćete uvek sve razumeti.

Ako problem postoji, prvo se obratite razrednom starešini, a onda profesoru s kojim imate problem. Tek ako ni to ne pomogne, obratite se direktoru škole, a onda i Ministarstvu prosvete.

VIDEO - Procureo skandalozan snimak iz škole: Učiteljica vukla autistično dete po podu

Tragična smrt dečaka (12) iz Medveđe koji je zbog loših ocena pucao sebi u usta, potresla je celu Srbiju. Njegova oproštajna poruka opomena je za sve:

RepublikaFoto: facebook.com/Sandra Marković
Dečak koji je digao ruku na sebe

- Ne mogu više da podnesem kritike zbog loših ocena! Sada više nećete imati koga da kritikujete. Nadam se da će dete koje mama čeka biti bolje nego ja. Nadam se da će vas ono usrećiti i da će biti bolje. Nemam ništa više da vam ostavim, osim ušteđevine od 15 evra - napisao je dečak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading