Zaštitnik građana: Međunarodni dan žena još nije u duhu pune ravnopravnosti!

Autor: Republika

Vesti

07.03.2019

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena zaštitnik građana Zoran Pašalić ističe da žene i devojčice u Srbiji ovaj dan i dalje ne mogu da slave u duhu ostvarene ravnopravnosti. Žene su suočene sa učestalošću porodičnog, partnerskog, seksualnog i drugog nasilja, koje ne samo da se ne smanjuje nego se prenosi i na ulicu i javni prostor, pa narastajuća mizoginija postaje zamena za dijalog. Ženama koje se bave javnim poslom, upućuju se najvulgarnije uvrede, u mnogo većoj meri nego muškarcima, zbog čega su žene u Srbiji i dalje prinuđene da se bore ne samo za ravnopravnost, već pre svega za poštovanje elementarnih ljudskih prava, poručuje Pašalić.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zoran Pašalić

Žene zarađuju manje od muškaraca, rade u nesigurnim uslovima i istovremeno snose najveći teret brige o porodici i domaćinstvu, ali su ređe vlasnice imovine i zemlje nego muškarci. Nema ih u velikom broju na važnim društvenim pozicijama, što pokazuje i Poseban izveštaj Zaštitnika građana iz 2018. godine "Zastupljenost žena na mestima odlučivanja i pozicija i aktivnosti lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost u jedinicama lokalne samouprave u Srbiji". Rezultati istraživanja u 143 jedinice lokalne samouprave pokazuju da zastupljenost žena pada kako pozicija u donošenju odluka raste. Tako je broj žena veći od broja muškaraca na izvršilačkim radnim mestima, dok su žene predsednice opština samo u 14 odsto jedinica lokalnih samouprava.

Zaštitnik građana skreće pažnju i na položaj žena iz višestruko marginalizovanih društvenih grupa - žena koje su preživele nasilje, starijih žena, žena sa invaliditetom, samohranih majki, izbeglih i interno raseljenih žena, žena drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, Romkinja, kao i žena u ruralnim sredinama koje se svakodnevno suočavaju sa kršenjem njihovih prava.

Foto: Tanjug/J. PAP

U oblasti rodne ravnopravnosti Zaštitnik građana je u 2018. godini razmatrao skoro 100 predmeta i uputio 144 preporuke organima uprave. Takođe, sprovodeći postupak kontrole u 30 slučajeva porodičnog i partnerskog nasilja, od kojih su neki završeni i femicidom, Zaštitnik građana utvrdio je nepravilnosti u radu državnih organa i uputio odgovarajuće preporuke nadležnima koji su u lancu zaštite žena od nasilja. 

- Ravnopravnost žena i muškaraca u Republici Srbiji garantovana je Ustavom i zakonima, ali su zakoni i regulativa samo prvi korak. Postizanje rodne ravnopravnosti nije kratkoročan proces i zahteva zajednički rad državnih organa, civilnog društva i međunarodnih organizacija - zaključuje zaštitnik grđana Zoran Pašalić. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading