Da li bahati vozač može da se kazni na osnovu snimka sa interneta?

Autor: Informer, Republika

Vesti

20.03.2019

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo nijedan bahati vozač čija luda vožnja osvane na snimku na internetu ne može biti procesuiran i kažnjen! Da bi se uopšte razmišljalo o prijavi protiv manijaka, čije je divljanje na putevima zabeleženo kamerama, potrebno je da se na osnovu snimka mogu zaključiti mesto i vreme događaja i da se jasno vide tablice i lice vozača.

RepublikaFoto: youtube.com/Radio-televizija As Šabac
Foto: Ilustracija

Međutim, ti uslovi gotovo nikada nisu ispunjeni, pa bahati vozači, iako su jasno snimljeni u prekršaju, prolaze nekažnjeno.

Izvor iz Saobraćajne policije kaže da jedino snimak koji napravi MUP prekršajni sudovi prihvataju kao validan dokaz.

- Mi, nažalost, ne možemo da podnosimo prijave protiv vozača na osnovu snimaka na društvenim mrežama. Ko može da zna da li je neko nešto usnimio danas, pre tri dana ili pre tri godine i da li je to bilo na autoputu kod Niša, Novog Sada ili u nekoj drugoj zemlji?

Jedino da se veruje autoru snimka na reč, a to nije dovoljno. Zbog toga prekršajni sudovi takve snimke ne vrednuju kao dokaze i onda nema smisla to ni da prijavljujemo.

Dodatna komplikacija je pitanje da li vozači uopšte imaju prava da snimaju druge vozače i to kače na internet. Optuženi bi uvek mogao da ide na tu kartu da je ugrožena njegova privatnost - tvrdi dobro obavešteni izvor iz Saobraćajne policije.

On dodaje da su svi snimci građana na društvenim mrežama policiji ipak korisni.

- Mi možemo kao policija da obratimo pažnju na to vozilo i da ga kaznimo za par dana kad ponovi prekršaj. Isto tako, kada nam snime i pošalju kako na nekoj deonici vozači voze bez kaciga, mi sutradan pošaljemo tamo patrole koje sve snime i onda ih kaznimo - objašnjava sagovornik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading