NEMAM GDE DA ODEM, ovo je moja zemlja i moj dom: Ispovest pekara iz Borče

Autor: Blic, Republika

Vesti

28.04.2019

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ovde plaćam porez. Ovde mi deca idu u vrtić i u školu. Ovo je moja zemlja i moj dom, moja država, ja drugu nemam. Nemam gde da odem, a ako budem primoran da odem odavde u inostranstvo, u tome će se ogledati nemoj moje države da zaštiti svoje građane. Hristos vasrkse".

RepublikaFoto: twitter.com/printscreen
Mon Gjuraj

Ovim rečima Beograđanin i Borčanac Mon Gjuraj, zvani Đura, vlasnik pekare "Roma", stavio je tačku na incident kada mu je nekoliko desetina ekstremista juče ispred pekare pevalo "Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji" i ostavljalo svinjske glave, sve u vidu otvorene pretnje, a zbog slike, navodno Đurinog brata, koji je rukama napravio dvoglavog orla, simbol Velike Albanije.

Kažemo navodno brata, jer se na kraju ispostavilo da je čovek na slici, inače staroj dve godine - imena Florim i da je radnik pekare "Roma".

Sve to je slaba uteha Đuri, koji već osam godina živi u Borči, i od čije pekare, kako kaže, živi dvadesetak porodica.

Ono što je navodno bio protest, zapravo je bio huliganski skup, na kome su nabildovani momci pevali "ubi, zakolji, da Šiptar ne postoji", pretili da će paliti džamije, a na automobil vlasnika pekare stavili svinjske glave i po njemu izlepili plakate.

Parole huligana o Kosovu i "Šiptarima" koje planiraju da zakolju, sve vreme su iz kuće slušali vlasnik pekare Mon Gjuraj i njegova porodica. U pekari su bile zatvorene i radnice, a u okolini se nalazio veliki broj pripadnika Žandarmerije.

Informaciju da je Florim brat vlasnika pekare, demantovao je sam vlasnik, Gjuraj, odnosno kako ga zovu - Đura. Naime, Florim je u pomenutoj pekari samo zaposlen.

Đura je u prvom trenutku izjavio da nije bio upoznat sa takvim Florianovim ponašanjem, da fotografija nije nastala tokom radnog vreme niti u radnom prostoru i da on ni na koji način nije povezan sa takvim postupanjem.

Otpušten nakon incidenta

RepublikaFoto: facebook.com/prinscreen

- Ja živim ovde i radim osam godina, ne želim da imam bilo kakve probleme sa mojim komšijama. Ovo je moja zemlja i moj narod i moja deca su rođena ovde u Beogradu. Kada sam u petak saznao da ovu fotografiju i kada su počele pretnje otpustio sam radnika koji se tako slikao, Florima, i on se posle toga vratio na Kosovo - rekao je Gjuraj Mon.

On kaže da ne zna zbog čega je došlo do priče da je Florim njegov brat, ali da to zaista nije istina.

- Ja neću da idem odavde, nikada ranije nisam imao problema. Nadam se da će se ovo srediti, toliko dugo radim i živim ovde. Ako bude još nekih pretnji ili provokacija, očekujem da se situacija sredi ili da moja država Srbija uradi nešto po tom pitanju.

- Mnogo mi je teško zbog svega što se desilo, baš sam potresen. Nisam hteo da imam bilo kakve veze sa ovim ali eto tako je ispalo i mnogo mi je krivo zbog svega - rekao je Đuraj.

U međuvremenu, Đura je čak i snimio video u kome se izvinjava zbog svega što se dogodilo, u pokušaju da, kako bi sprečio eventualno nasilje, da ljudima do znanja da je Srbija njegov dom i da on želi samo mir.

Video-snimak objavljen je sinoć na Tviteru, a u Đura kaže sledeće: "Izvinjavam se u moje ime i moje pekare "Roma". Nema ništa od moje slike tu i nisam ja taj lik. Svi me znaju ko sam i šta sam. Želim mir, ovo je moja kuća, moj dom, ja nemam drugu kuću. Kako sam živeo do sad, tako želim i dalje da živim. Imam svoju porodicu ovde, školujem ovde decu, tu je moja kuća, ovo je moja država."

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading