EVO šta treba obavezno da uradite na Svetog Vasilija

Autor: Republika

Vesti

12.05.2019

06:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Vasilije kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živeo je u manastiru Tvrdoš. Kada su Turci razorili manastir, prešao je u Ostrog, gde se i upokojio 1671. godine. Iz stene pored koje se upokojio izrasla je vinova loza, a u momentu upokojenja njegova kelija bila je obasjana svetlošću - narod je počeo da dolazi na njegov grob i moli se.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Sveti Vasilije Ostroški

Postoji i predanje prema kome se kaže da je sedam godina nakon smrti, Sveti Vasilije počeo da se javlja u snu tadašnjem igumanu u Župi kod Nikšića i jednom prilikom mu je rekao da dođe u Ostrog i otvori njegov grob. Iguman župski ga je poslušao, a kada su grob otvorili našli su očuvano telo Svetog Vasilija. Kaže se još da je mirisalo na bosiljak.

 Još za života Sveti Vasilije je smatran svecem, a manastir se smatra jednim od najvećih pravoslavnih svetilišta u Evropi. 

Manastir Ostrog

RepublikaFoto: wikimedia.org/Vasilije Ostroski

Po tradiciji, oni koji odlaze pod Ostrog, pre toga, u dogovoru sa svojim duhovnikom poste, a običaj je da se iz kuće ponesu tamjan, ulje i pamuk koji će prenoćiti pored svečevog kivota i koji se posle koriste za slučaj da je neko u porodici bolestan. Pamučni predmet, obično majica, oblači se bolesniku, sa verom da će pomoći u izlečenju.

"Svetog Vasilija je u našoj srpskoj crkvi Bog odredio za posebnu misiju, za pomoćnika i iscelitelja svih nevoljnih i bolnih, koji sa čvrstom verom i ljubavlju dolaze i pristupaju mu kao velikom čudotvorcu. I danas je ostroška isposnica, u kojoj se podvižavao sveti Vasilije i u kojoj se nalaze njegove svete mošti, svojevrsna Vitezda, banja isceljenja, u kojoj mnogi: bolesni, hromi, zgrčeni i umobolni nalaze milost božiju i odakle svojim domovima odlaze zdravi i dušom i telom. Ne mogu se izbrojati razna čudesa, koja je gospod preko njega učinio i koje svakim danom čini i pokazuje nad svakim onim koji dolazi i traži pomoć posredstvom ovog velikog svetitelja, jerarha i učitelja, i podvižnika pravoslavne vere", navodi se na sajtu manastira Ostrog.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading