Igrajmo za Srbiju, postanimo donori: Velika kampanja Ministarstva zdravlja

Autor:

Vesti

06.06.2019

05:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je nacionalni dan donora, ali i dan u godini kada se podseća da je Srbija skoro na dnu liste zemalja po broju dobrovoljnih davalaca organa. Od početka godine u Srbiji je bilo samo tri donora na milion stanovnika, što je ukupno 21 donor. Više nego zabrinjavajući podatak s obzirom na to da na transplantaciju srca, bubrega i jetre u ovom trenutku čeka oko 1.000 pacijenata.

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

Ministarstvo zdravlja je pokrenulo akciju podizanja svesti o važnosti donorstva, koju su podržali brojni ugledni srpski sportisti. Kampanja je simbolično nazvana "I ja sam donor jer navijam za Srbiju" i biće promovisana danas, kada ministar zdravlja Zlatibor Lončar i generalni direktor kompanije "Hemofarm" Ronald Zeliger budu posetili Centar za transplantaciju Kliničkog centra Srbije. Deo kampanje su poznati sportisti - košarkaši, fudbaleri, teniseri, odbojkaši, atletičari...

Legendarni pivotmen i nekadašnji kapiten reprezentacije Dragan Škrbić poručuje da je život nepredvidiv i da se nikad ne zna da li će i nama u budućnosti biti potrebna ista pomoć.

- Važno je biti donor jer se nikad ne zna kome će i kada zatrebati pomoć. Život je dugačak i mogu da se dese nepredvidive stvari, a doniranjem organa možemo da pomognemo nekome kome je to potrebno - poručio je Škrbić.

Kapiten KK Crvena zvezda Branko Lazić podsetio je da su naši susedi Hrvati već godinama u samom svetskom vrhu po broju transplantiranih organa na milion stanovnika. Hrvatska je vodeća u presađivanju jetre, bubrega i druga po broju transplantacija srca.

Oni su se priključili:

MAJA OGNJENOVIĆ odbojkašica

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Maja Ognjenović

DEJAN SAVIĆ selektor vaterpolista

RepublikaFoto: Tanjug
Dejan Savić

DEJAN STANKOVIĆ fudbalska legenda

RepublikaFoto: Starsport
Dejan Stanković

ZORAN TOŠIĆ fudbaler

RepublikaFoto: Starsport
Zoran Tošić

BRANKO LAZIĆ košarkaš

Foto: Starsport
Branko Lazić

NENAD ZIMONJIĆ teniser

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nenad Zimonjić

- Trenutno gubimo od komšija! Ako ništa drugo, hajde zbog našeg srpskog ponosa da popravimo taj rezultat i pokušamo da povedemo u ovoj utakmici života - apelovao je Lazić. Fudbaler Partizana Zoran Tošić kaže da doniranje ne treba da bude tema o kojoj se ćuti.

- U tim najtežim trenucima je sigurno teško biti pribran i human, ali treba imati na umu da svako od nas potencijalno može da spase sedam života. Stoga, pričajte sa članovima uže i šire porodice jer doniranje organa ne treba da bude tabu tema. Jer sutra, kada dođe vreme, vaša porodica je ključni igrač kada je u pitanju davanje saglasnosti za doniranje organa - ističe popularni Bambi.

Teniser Nenad Zimonjić poručuje da je ovo meč u kojem ili svi pobeđujemo ili zauvek gubimo, a naša zlatna skakačica udalj Ivana Španović kaže da želi da njena zemlja još jednom bude najbolja. Kampanji su se pridružili i odbojkašica Maja Ognjenović, selektor vaterpolo reprezentacije Dejan Savić i legenda srpskog fudbala Dejan Stanković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading