Ministar zdravlja: Otvaramo prvu banku reproduktivnih ćelija u Srbiji

Autor: Tanjug

Vesti

21.05.2019

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva banka reproduktivnih ćelija biće otvorena danas u Klinici za ginekologiju i akušerstvo kliničkog centra Srbije (KCS), pa građani kojima je neophodan reproduktivni materijal neće više morati da odlaze u inostranstvo kako bi se ostvarili kao roditelji, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zlatibor Lončar

On je za TV Pink rekao da je država uradila sve što je do nje, da je u opremu banke uloženo oko milion evra, kao i da su kadrovi prošli posebnu obuku.

- Za razliku od prethodnika koji su slali građane na lečenje u inostranstvo, mi osluškujemo potrebe građana i zahvaljujući finansijskoj disciplini, mnogo toga smo uradili i sada je dostupno pacijentima u Srbiji. Danas otvoriti banku reproduktivnih ćelija, to je veliki dan, posebno za ljude koji ne mogu na drugi način da se ostvare kao roditelji, bez doniranja repudukticvnih ćelija - pojasnio je ministar.


Zahvaljujući banci reproduktivnih ćelija, žene i muškarci u Srbiji moći će da o trošku države zamrznu svoje polne ćelije i embrione, kao i da ih poklone ih drugim ljudima koji ne mogu da se ostvare kao roditelji.

Pravo da budu donatori reproduktivnog materijala imaju žene koje su zdrave fizički i psihički i koje su stare između 21 i 34 godine i muškarci do 40 godina.


- Želimo da što više donora bude iz Srbije, i sada je važno da motivišemo ljude da budu donori, da više parova ili pojedinaca pomognemo - pojasnio je Lončar.

On podseća da je anonimnost zagarantovana i da neće moći da se dobiju podaci, osim zbog medicinskih indikacija. 

- Sve je uređeno pravilnikom da do tih podataka ne može da se dođe - zaključio je Lončar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading