Ministar prosvete Mladen Šarčević posle završetka male mature: Hteli da miniraju i ponovljeni test

Autor:

Vesti

21.06.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bilo je mnogo pokušaja da se polaganje male mature minira, uključujući i ovaj jučerašnji test iz matematike. Sve do ujutru, pred testiranje, otvarali su lažne profile, postavljali navodna rešenja, pa ih brže-bolje zatvarali. Sve je provereno i utvrđeno je da su sva rešenja lažna. Do poslednjeg časa su maltretirali decu. Reč je o klasičnoj sabotaži. No, sad je to iza nas.

Foto: Tanjug
Mladen Šarčević

Ovo je poruka ministra prosvete Mladena Šarčevića, proteklih dana verovatno najtraženijeg i najpominjanijeg čoveka u državi, u intervjuu za Srpski telegraf.

On je, kaže, ogorčen zbog toga što je čitava situacija ispolitizovana, a ministarstvo predstavljeno kao mučitelj dece. Ministar ističe da su deca koja su protestovala izmanipulisana.

- Opozicija intenzivno radi svoj posao. Svi su se već čekirali, a interes dece je nebitan. Poruka im je da deca ne moraju da uče. Meni uopšte nije jasno kome je to u interesu. Mi ih nismo mučili time što smo tražili kontrolu znanja jer to je procedura za upis u srednje škole svuda u svetu. Naši postupci su pedagoški, a sve ostalo je klasična manipulacija decom. Zaštitnik građana pita ministarstvo šta je uradilo ili nije, a ne pita političke lidere opozicije šta rade na ulici sa maloletnom decom.

Foto: ST/Vladimir Lukić
OPOZICIJA IH ZLOUPOTREBILA: Protest u Nemanjinoj

I opozicija školovala decu kod mene

  • Mnogi vas i danas napadaju zbog toga što je Vučićev sin išao u vašu školu, a niko ne pominje koliko je dece opozicionara išlo u tu istu školu?

- Razni su imali decu kod mene zato što je "Ruđer Bošković" jedna od najboljih škola u regionu.

  • Maturanti su čak palili vašu fotografiju, kako ste se tada osećali?

- Jaka stvar. Ne dajem pet para za sve to. Moj posao je da napravim bolji sistem obrazovanja u Srbiji.

  • Kako je protekao odloženi test iz matematike?

- Sve je proteklo u najboljem redu. Pošto je prvi test procurio, BIA je uvela dodatne mere obezbeđenja i nije bilo problema.

  • Ipak, oni, odnosno policija, testove su čuvali i prvi put.

To je tačno, i neko mora da odgovara i od policije. Ali ministar nije tu, a ja ne mogu da govorim u njegovo ime.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen

Hteo da pomogne sinu, pa nadrljao

Viši sud u Beogradu odbio je žalbe Igora S., osumnjičenog za krađu testova iz matematike, na rešenje o zadržavanju od 48 sati, koje je naložilo tužilaštvo. On bi danas trebalo da bude saslušan u tužilaštvu. On je osumnjičen da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji kada je nestala struja, ukrao test, a zatim otišao u toalet, gde je test uslikao telefonom, potom taj primerak bacio u WC-šolju i uništio ga. Test je poslao sinu, koji ga je podelio drugovima.

  • Da li su sa vama kontaktirali nadležni u štampariji AD "Politika", odakle su ukradeni testovi?

- Niko! A trebalo je da me zovu i kažu: "Izvinite", da kažu celoj javnosti desilo se to i to. Tri godine su štampali te testove i u redu je, desi se kvar, ali je pošteno da izađu i kažu. Ne bi oni ni priznali da to nije otkriveno putem poligrafa.

  • Na koji način je utvrđeno da je Igor S. ukrao test?

- Kada je utvrđeno da testovi koji su kružili Vajberom i na internetu odgovaraju onima koje je trebalo maturanti da polažu, krenula je opsežna istraga. Policija je paralelno češljala Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i štampariju, ispitivali su zaposlene, to je trajalo čitav dan i poligraf je odao počinitelja. Policija istražuje kako je nestalo struje, da li su kamere snimile krađu...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading