Kako da se snađete ako vas na odmoru ili u inostranstvu UHVATI OLUJA: Najvažniji savet vam SPASAVA ŽIVOT!

Autor: SrbijaDanas, Republika

Vesti

14.07.2019

05:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko nas na odmoru ili prilikom nekog izleta zadesi nevreme, najvažnije je sačuvati smirenost i odmah se skloniti sa otvorenog prostora, udaljiti od velikih staklenih površina i tendi i naći neki siguran zidani objekat - savetuje generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

On je rekao da je najvažnija prevencija, odnosno da se ima u vidu da boravak u inostranstvu ne počinje samo odlaskom na odredište već preduzimanjem određenih mera i pre toga, a koje bi mogle da preuprede probem.

Kako kaže, veoma je važno da se ima putno zdravstveno osiguranje, kao i kopija putnih isprava u slučaju da se usled neke nepredviđene situacije izgube dokumenti.

- Isto tako je važno da se građani raspitaju gde se nalazi najbliže diplomatsko konzularno predstavništvo, a osim toga bitno je da se prati i vremenska prognoza i upozorenja nadležnih službi u mestu u kojem odsedamo budući da su vremenske nepogode sve učestalije - kaže Miladinović.

Takođe, ako turisti planiraju neki izlet bitno je da delu porodice ili društvu koje ne ide sa njima kažu gde su se uputili, koliko planiraju da se zadrže i sa kim, kako bi znali na vreme sve to u slučaju da se desi nešto nepredviđeno.

Foto: Ilustracija

Govoreći o tome kako da se snađemo u nevremenu, Miladinović kaže da je najznačajnije znati postupati.

- Osnovno je sačuvati smirenost, koliko god izgledalo teško, najniži nivo panike, obezbediti i sebe i one koji su oko vas na bezbedno mesto, biti u zaklonjenom prostoru, skloniti se od velikih staklenih površina, ne biti pod tendama, skloniti se sa otvorenog prostora u neki zidani objekat jer je tu najsigurnije - ističe on.

Kaže da je najvažnije da se najpre obezbedi mesto na kome ćemo biti bezbedni jer je to osnovni preduslov daljih postupaka.

Foto: Ilustracija

Ističe da je otovren prostor uvek posebno izložen različitim vrstama opasnosti jer se sve više dešavaju munje, gromovi, jaki udari vetra...

Što se tiče ukazivanja pomoći, važno je da i za to postoje uslovi, odnosno da prostor bude čist bez opasnosti da tu nešto može pasti i povrediti kako osobu koja pruža pomoć tako i onog ko je već ugrožen, i bitno je znati da pomoć mogu da ukažu samo osobe koje su obučene i znaju to da rade.

Govoreći o ulozi Crvenog krsta on kaže da on najpre ima humanitarnu ulogu i odgovornost, a takođe bitnu ulogu ima i u pružanju prve pomoći.

- Imali smo jako visoke temperature i mnoge takve okolnosti pokazuju da je potrebno da imamo elementarna znanja, a Crveni krst je na raspolaganju da uvek pruži pomoć i informacije u vezi sa tim - kaže Miladinović.

Takođe, kada se dogode nesreće i kada se desi da se porodice razdvoje usled traženja bezbednih skloništa, Crveni krst im tada pomaže da se spoje i saznaju više informacija o članovima familije. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading