Katastrofalne promene! Naučnici predviđaju: Beograd i Novi Sad će do 2050. izgledati jezivo, bez uslova za život

Autor: sputniknews.com, Republika

Vesti

17.07.2019

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema najnovijem istraživanju, u narednih nekoliko decenija, gotovo 80 odsto gradova proći će kroz dramatične i potencijalno katastrofalne promene, piše "Gardijan".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Beograd i Novi Sad imaće porast najviših temperatura od 7,9 stepeni.

London će do 2050. imati klimu sličnu onoj u današnjoj Barseloni. Mada će se ta vest nekim stanovnicima Velike Britanije učiniti privlačnom, problem je u tome što će takvo povećanje temperatura pratiti i jake suše.

Madrid bi pak kroz tri decenija mogao, u klimatskom smislu, da izgleda kao današnji Marakeš, a Stokholm kao Budimpešta, prema izveštaju međunarodnog istraživačkog instituta Krauder lab.

Širom sveta, gradovi severne polulopte koji trenutno imaju umerenu ili hladnu klimu, u budućnosti će klimatski ličiti na gradove koji su 1.000 kilometara bliže ekvatoru.

Tako će Moskva 2050. godine najverovatnije imati klimu sličnu onoj u današnjoj Sofiji, a Sijetl sličnu onoj u San Francisku. Njujork će verovatno imati leta i zime kakve danas ima Virdžinija Bič.

Svet pred nestašicama

Takva klima će prouzrokovati globalnu nestašicu zaliha pitke vode, što je osnovni uslov za život, a evropske letnje temperature, koje već sada umeju da budu vrlo visoke, biće prosečno više za još 3,5 stepeni.

Istraživači upozoravaju da će petina velikih gradova, uključujući Džakartu, Singapur i Kuala Lumpur, imati takve klimatske uslove kakvih danas nema ni u jednom gradu na svetu.

RepublikaFoto: pixabay.com

- To su uslovi života u gradu kakvih danas nema na celoj našoj planeti - rekao je Tom Krauder, osnivač ove laboratorije.

- To znači da nas čekaju novi politički i infrastrukturni izazovi s kojima se nikada ranije nismo suočili -dodao je on.

Nažalost, prema interaktivnoj karti Krauder laba, područje Balkana i Mediterana doživeće jedno od najvećih povećanja temperatura.

Beograd i Novi Sad imaće porast najviših temperatura od 7,9 stepeni.

Najviše temperature u Zagrebu, tokom letnjih meseci, biće čak 7,3 stepeni više od današnjih najviših temperatura. Sloveniji će biti još gore - za Ljubljanu se predviđa porast najviših letnjih temperatura za 8 stepeni Celzijusovih.

Klimatolog Friderike Oto, zamenica direktora Instituta za promene u okolini na Univerzitetu Oksford, koja nije bila uključena u ovo istraživanje, upozorila je da rezultate ove studije, zbog prevelikog broja uključenih varijabli, ne bi trebalo posmatrati kao predviđanje, već samo kao na ilustraciju.

S druge strane, Majk Čajlds, šef naučnog odeljenja organizacije Prijatelji Zemlje, smatra da bi političari ovaj izveštaj morali da prime veoma ozbiljno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading