Bruka i sramota! Protestuju, a ne izmiruju obaveze: Porez nije platilo oko 4.000 taksista, duguju 2,9 MILIJARDI DINARA

Autor: novosti.rs

Vesti

12.10.2019

08:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 6.453 registrovanih taksi prevoznika u Beogradu, više od polovine njih duguje za porez! Ukupan poreski dug taksista iznosi 2,9 milijardi dinara, a ako ga ne izmire do 6. novembra, neki od njih mogu da ostanu bez dozvola za rad.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Ipak, taksisti nisu na ulicama zbog prevelikih poreza, već zbog aplikacija CarGo i "Kameo" koje su im nelojalna konkurencija.

Prema poslednjim podacima, od postojećeg broja registrovanih taksista u Gradu, 3.931 preduzetnik ima dug prema državi. U tu statistiku, osnosno sumu od 2,9 milijardi, ulaze i oni koji su dužni i više dva miliona dinara na primer, ali i oni koji duguju nešto više od 100 dinara. Oko 1.000 taksista, prema podacima, ima dug u rasponu od dva miliona do četiri miliona dinara.

Prema podacima Narodne banke Srbije, od 3.931 taksi preduzetnika koji imaju dug, račun 653 njih je u blokadi i oni, ponajviše zbog neplaćenog poreza, duguju 679,6 miliona dinara.

Odredbama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju propisano je da odobrenje za obavljanje taksi delatnosti prestaje da važi po sili zakona brisanjem privrednog društva i preduzetnika iz Registra privrednih subjekata. Pomenutim zakonom je propisano i da će od 6. novembra 2019. godine biti brisani svi taksi prevoznici koji ne ispunjavaju uslove u pogledu poslovnog ugleda.

Do jula ove godine odobreno je 1.617 reprograma. Ali oni koji u taj program ne uđu do 6. novembra, izgubiće dozvole za rad.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ

Iz APR kažu da u registru privrednih subjekata trenutno ima 6.670 aktivnih preduzetnika registrovanih za taksi prevoz na teritoriji Beograda.

- Od početka godine do danas, prema APR, registrovano je 16 taksi preduzetnika u prestonici. Njih 90, koji su bili registrovani na teritoriji Beograda, obrisano je iz registra. Od tog broja, po nalogu NBS, izbrisano je 20 taksista. Prošle godine registrovan je 51 taksi preduzetnk na teritoriji Beograda, a obrisano njih 169, a po nalogu NBS 18.

Podsećamo, preduzetnici koji su u neprekidnoj blokadi računa duže od dve godine, brišu se po sili zakona, kada Narodna banka Srbije dostavi obaveštenje Agenciji za privredne registre.

Komentarišući proteste taksista, premijerka Ana Brnabić poručila im je pre tri dana da prestanu da maltretiraju građane, navodeći da im je "Vlada uvek izlazila u susret i po pitanju neplaćanja poreza i reprograma za porez".

Zapitala se i koliko je taksista potpisalo ugovore za reprogram sa Poreskom upravom, pa im vozila uprkos tome nisu oduzimana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading