SPREMITE SE ZA ŠOK! Šta kažu jevanđelja, teolozi i Crkva: Da li je Isus zaista rođen 7. januara i u čemu je suština Božića?!

Autor:

Vesti

07.01.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavnici vernici danas obeležavaju praznik Isusovog rođenja. Ovo je jedan od najrodasnijih praznika, a mnogi koji se danas raduju, smatraju da je Isus rođen baš na ovaj dan. Međutim, svete knjige i naučnici tvrde drugačije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ikona Isusa Hrista

Ono što prvo upada u oči ko se detaljnije posveti ovom pitanju jeste da u jevanđeljima nema tačnog datuma Isusovog rođenja. Jevanđelista Luka pripoveda o ovom događaju i detaljno opisuje kako se sve desilo:

- Dogodilo se da je u one dane izašla uredba od cara Augusta da bi se popisao sav svet. To je bio prvi popis sproveden kad je Kvirinje upravljao Sirijom. I svi su se išli upisati, svaki u svoj grad. Tada je i Josip, jer je bio iz doma i roda Davidova, izišao iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju, u Davidov grad koji se zove Betlehem, da se upiše s Marijom, svojom zaručenom ženom, koja je bila trudna. Dogodilo se, dok su oni bili onde, da su joj se navršili dani da rodi. I rodila je svoga prvorođenog sina, te ga umotala u pelene i položila u jasle, jer za njih nije bilo mesta u svratištu. A u tom istom kraju bili su pastiri, boravili su u polju i čuvali noćnu stražu nad svojim stadom. I gle, pristupio im je anđeo Gospodnji i slava ih je Gospodnja obasjala, te su se jako prestrašili. A anđeo im je rekao: "Ne bojte se, jer vam, evo, nagoveštavam dobru vest o velikoj radosti koja će stići ka svakom narodu; jer vam se danas u gradu Davidovu rodio Spasitelj, koji je Krist, Gospodin. A ovo vam je znak: naći ćete novorođenče umotano u pelene gde leži u jaslama"  - piše jevanđelista Luka u Novom Zavetu.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Luka Jevanđelista
Sveti Luka

U ovom delu bitno je izdvojiti nekoliko važnih momenata: Putovanje Marije i Josipa, pastire koji čuvaju svoja stada, nedostatak mesta u svratištima, i popis stanovništa. Svi ovi delovi ukazuju na to da se događaj ne dešava tokom zime.

 

 

Čuveni teolog Fred R. Koutler, pomno analizirajući ovaj deo jevanđelja smatra da se rođenje dogodilo negde tokom jeseni. Prvo što upada u oči ovom priznatom naučniku jesu puna svratišta i pastiri koji čuvaju stoku. On smatra da su Marija i Josip morali da idu u pećinu jer su svratišta zauzeli hodočasnici koji su putuvali na jesenji festival u Judeju i Betlehem. Takvih festivala nije bilo u tokom zime, te Koutler tvrdi da se Isus rodio negde početkom jeseni.

Zašto nema beleški o Isusovom rođenju?

Na jednom forumu zbunjeni vernik pitao je sveštenika zašto se ne zna tačan datum Hristovog rođenja.

Sveštenik, koji se predstavio kao otac Ljubo, odgovorio je da je to zato što se u njegovom poniženju pokazala sva snaga i veličina

- Evanđelist Luka piše da se Hristos rodio za vreme popisa stanovništva koje je bilo 5. godine pre n. e., ali imajući u vidu da se Gospod rodio u takvom smirenju, u pećini, objašnjivo je da ga istorija kao važnijeg čoveka ondašnjeg društva nije mogla da zabeleži. Čak i početak Njegove propovedi olicetvoravao je odnos tadašnjih viših slojeva prema Njemu. Obično se govorilo, zar on nije prosti “drvodelja” (Mk, 6, 3) , ili sin “drvodelje” (Josifa) i Marije” (Mt. 13, 55) , ili “galilejac” što obično ništa za sobom dobro ne donosi. Zar Natanailo nije pitao: "Iz Nazareta može li što biti dobro" (Jn.1, 46) ? Da je njegovo rođenje bilo označeno svim istorijskim zvonima i pompom, i tako privuklo pažnju ondašnjih respektivnih rimskih i jevrejskih letopisaca i istoričara, u tom slučaju bogoslovlje o Njegovom smirenom dolasku ne bi imalo nikakvog osnova jer znamo da je rečeno: "U njegovom poniženju ukide se sud njegov” (D.A. 8, 33; i Proskomidija) , a to nesumnjivo potvrđuje i ipakoj (υπακοη = poslušanje ili pažljivo slušanje) službe Rođenja, kada Crkva peva: "ne skiptri i prestoli, nego krajnje siromaštvo, o šta ima poniznije od pećine…" - navodi otac Ljubo u svom odgovoru.

Dalje u svom jevanđelju Luka navodi da su se pastiri nakon saopštavanja radosne vesti vratili svojim stadima u polju.

Poznati komentator Biblije Adam Klark kaže da ovaj deo zasigurno govori da se Isus rodio u septembru mesecu. Pastiri su tada svoju stoku na ispašu u polja izvodili negde krajem maja i čuvali je do početka kišne sezone.  Klark navodi da kišna sezona na ovom područuju počinje početkom oktobra meseca, te da je Isus morao da se rodi pre toga.

 

 

Istoričari koji su pomno analizirali Bibliju svoje istraživanje usmeravaju na detalj koji govori da je u trenutku rođenja Isusa sproveden popis koji je organizovao Kvirnije. U Judeji su se popisi organizovali u cilju prikupljanja poreza, a rimske vlasti su ovu administrativnu radnju sprovodili na jesen, kada sazrevaju polodovi kako bi mogla da se razreže visina dažbina.

Zaključak teologa i naučnika jeste da prema ovim navodima iz Lukinog jevanđela, koji je jedini dao precizne odrednice o Isusovom rođenju, taj datum nikako ne može pasti u decembru mesecu. Postavlja se onda pitanje da li je potrebno pomeriti datum obeležavanja Božića i prebaciti ga na jesen?

RepublikaFoto: Tanjug/Jaroslav Pap
Tradicionalno, na Božić polođajnik čara ognjište i izgovara brojalicu

Suština Božića

Crkva smatra da sam datum Isusovog rođenja uopšte nije bitan. Božić predstavlja jedan u nizu praznika u ovom peridu, kada se samo obeležava taj dan.

 

 

Tradicija obeležavanja Božića počinje još od prvih početaka Crkve, kada su se krajem decembra i početkom januara proslavljale Epifanije ili Bogojavljanje. Prema toj tradiciji, niz praznika bio je posvećen porodici, ljubavi i rođenju Isusa Hrista, kao i silasku svetog duha na zemlju, i ta tradicija zadržala se do danas u pravoslavnoj crkvi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bela golubica u hrišćanstvu predstavlja simbol svetog duha

Pre Božića najpre se proslavljaju Detinjci, pa Materice, pa Tucin dan ili Oci. Svi ovi praznici posvećeni su ljubavi i dobrim odnosima u porodici koja se kruniše proslavom Isusovog rođenja i nakon toga Bogojavljanjem, kada prema verovanju sveti duh silazi na zemlju i donosi mir i ljubav.

 

 

Zbog toga u našoj tradiciji i postoji pozdrav na ovaj radosni praznik "Mir božji, Hristo se rodi".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
petko

07.01.2020 05:34

E, jesam se... šokiro.

AHTOH

07.01.2020 10:36

Атеисти покушавају да све о хришћанству и Исусу Христу пониште.