Sve crno na belo: Evo kada će se znati koje prodavnice još uvek prodaju plastične kese!

Autor: novosti.rs

Vesti

12.01.2020

06:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve prodavnice u Beogradu od početka godine kupcima smeju da ponude isključivo biorazgradive kese. Za deset dana treba da se objavi prvi presek inspekcijske kontrole posedovanja tih sertifikata i onda će se znati koliko se u praksi primenjuje ova civilizacijska odluka.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Potvrdu da se šoping lanci pridržavaju Odluke o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga, odnosno da je ambalaža koju izdaju mušterijama biorazgradiva i kao takva mnogo manje štetna za životnu sredinu, izdaje isključivo Institut u Novom Sadu. 

Ovako govori Ivana Vilotijević, sekretarka za ekologiju Grada Beograda, ukazujući da je prestonica, propisom donetim pre pola godine, pokrenula pionirski poduhvat u našoj zemlji, kojim se smanjuje zagađenje okoline. U prestoničkim trgovinama, tvrdi ona, zabranjeno je korišćenje običnih kesa, već samo vreća koje sadrže aditive koji se dodaju procesu proizvodnje za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju. Oni vremenom ubrzavaju fragmentaciju plastičnog materijala u mikrofragmente.

- Odluka je rađena po ugledu na zemlje Evropske unije i nadamo se da će je slediti i ostale lokalne samouprave u Srbiji. Cilj je da se jednog dana kese ukinu potpuno i verovatno pređe na papirnu ili tekstilnu ambalažu. Međutim, kao što ni ova Odluka nije doneta preko noći, tako će se i sve ostale raditi posle studija i analiza kaže Vilotijevićeva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dozvoljene ultratanke plastične kese za voće i rinfuz

Odlukom su, kako sekretarka Vilotijević kaže, zabranjene sve kese od 15 do 50 mikrona, a mogu da se koriste one do 15, ultratanke, koje se u prodavnicama nalaze na voću i rinfuzu, kao i plastične kese preko 50 mikrona koje su namenjene za višekratnu upotrebu.

- Ove kese moraju imati potvrdu da su oksi i biorazgradive. Vreće koje pojedine trgovine uvoze, moraju da imaju sertifikat da je ta ambalaža biorazgadiva - kaže sagovornica.

Procenjuje se da trošimo dve milijarde plastičnih kesa godišnje, od čega samo 30 do 40 odsto završava na deponijama, a ostatak u prirodi.

Pripremu za primenu ove odluke prestonički sekretarijat radio je u saradnji sa trgovinskim lancima. Kako kaže Vilotijevićeva, očekuje se da će se ona masovno primenjivati, a da zbog malog broja onih koji ne poštuju Odluku, ne treba umanjivati njenu važnost.

- Verujem da će opštinske i gradske komunlane inspekcije potvrditi da se u većini trgovina nude sertifikovane biorazgradive vreće. Izuzetno smo ponosni što smo doneli propis koji će doprineti zaštiti životne sredine. Propisane su kazne za oglušivanje o propis, ali je u ovom periodu važnije da se poštuje odluka, pa će inspekcija češće obilaziti i opominjati trgovce. A uveliko se kontrolišu i gradske pijace, maloprodajni objekti, trgovinski lanaci i pojedinačne, male trgovine i piljare - kategorična je Vilotijevićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading