INSTITUT BATUT PORUČUJE: Ovako se treba zaštiti od zagađenog vazduha

Autor: RTS, Republika

Vesti

15.01.2020

15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institut "Dr Milan Jovanović Batut" poručuje da nema razloga za paniku ali ukazuje na značaj primene mera zaštite u uslovima zagađenja vazduha.

Foto: Ilustracija

Povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji, preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima.

- Tu spadaju osobe sa hroničnim oboljenjima (respiratorna, kardiovaskularna oboljenja), mala deca i starije osobe - navodi se u saopšenju.

Kada je u pitanju zdrava populacija, preporučuje se da se u danima sa povećanim stepenom zagađenja fizička aktivnost ne obavlja na otvorenom prostoru.

Prema potvrđenim informacijama iz zdravstvenih ustanova, kako se dodaje, broj dece koja su primljena na lečenje nije povećan, već je taj broj uobičajen odnosu na onaj koji se beleži u prethodnim godinama u istom vremenskom periodu.

Uzroci zagađenja

Institut objašnjava da je trenutno urbano aerozagađenje u Srbiji uglavnom čestičnog tipa (PM-10 čestice).

- Beleži se variranje koncentracija čestica u toku dana u zavisnosti od prisustva izvora zagađenja. Ove koncentracije zagađenja zavise od klimatskih uslova na određenoj teritoriji i uobičajene su za ove vremenske uslove i zimski period - napominje Institut.

Na koncentracije i trajanje čestičnog zagađenja utiču niske temperature vazduha, visok vazdušni pritisak, uspostavljanje temperaturne inverzije, što se registruje u zimskom periodu, najčešće u ranim jutarnjim časovima i uveče.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Uzroci aero zagađenja su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila, sagorevanje lignita niskog kvaliteta, neracionalno i neefikasno trošenje energije, neefikasne tehnologije sagorevanja fosilnih goriva, neadekvatno održavanje industrijskih postrojenjam - piše u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije, kako se dodaje, poručuju da nema potrebe za panikom i ukazuju na značaj primene mera zaštite u uslovima aerozagađenja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading