Nestorović: Italijani imaju gen koji privlači virus

Autor:

Vesti

10.03.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cela planeta danima pokušava da odgonetne zašto je koronavirus u tolikoj meri zahvatio Italiju, toliko da je ova zemlja, kad se ne računa Kina, gde je epidemija izbila, ubedljivo prva po broju zaraženih i umrlih.

RepublikaFoto: youtube.com/linkTV – internet televizija
Branimir Nestorović

Naučnici širom sveta iznosili su razne teorije, a jedna od najčešćih je bila ta da su Italijani stara nacija i da su zato takve posledice. To, međutim, kako za Srpski telegraf objašnjava jedan od najpoznatijih srpskih pulmologa prof. dr Branimir Nestorović, baš i ne pije vodu. Naš sagovornik razloge traži na sasvim dugom mestu.

- Jeste ovo velika misterija. Bila je teorija o tome da su posle Japanaca Italijani najstarija nacija. Ali zašto onda u Japanu niko ne umire? Posebno što su oni Azijati, trebalo bi da umiru mnogo više nego Italijani, tako da ta teorija otpada - objašnjava Nestrorović.

Srbi na Apeninima nemaju problema

Kako kaže prof. dr Nestorović, veoma je zanimljivo i to što u Italiji ima mnogo Srba, a niko se od njih nije razboleo.

- Trenutno bar 150.000 Srba živi u toj zemlji, znamo li bar jednog koji se inficirao? Tri aviona dnevno su išla za Milano iz Srbije, kako se niko nije inficirao? To ide u prilog najnovijoj teoriji da su Italijani skloni da imaju varijantu proteina koja ih čini podložnim koronavirusu.

DOBIO DRUGO IME

Profesor potom, slikovito govoreći, loptu prebacuje na drugi teren.

- Postoji druga teorija, naravno, i to je na nivou teorije. Koronavirusi su uvek bili nikakvi virusi, najobičniji virusi kijavice. Kad je SARS nastao, imao je jedan nov gen. Možemo da diskutujemo odakle taj gen. On je bio usmeren ka jednom proteinu, receptoru u plućima, to je ACE2 receptor, angiotenzin-konverting enzim 2, i počeo je da napada pluća nekih bolesnika. Ovaj virus koji je prvo bio KOVID-19, sad se zove SARS 2, što je interesantno jer su pronašli da dosta liči na SARS. Zašto je to interesantno? Kad imate kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, bolesnici u plućima imaju puno tog proteina ACE2, i mnogo lakše vezuju virus. A kad ga vežu, on mnogo više štete pravi kod njih nego drugim ljudima. Tako da ispada da Italijani imaju tu varijantu tog gena koja je mnogo češća kod njih nego kod drugih naroda navodi prof. dr Nestorović.

Prvom zaraženom Srbinu bolje

Prvi pacijent u Srbiji zaražen koronavirusom, preduzetnik I. Đ. (43) iz Bačke Topole, koji se leči u Kliničkom centru Vojvodine, stabilno je i stanje mu se poboljšalo u odnosu na prethodni dan. On je zbog naglih skokova temperature u noći između petka i subote iz bolnice u Subotici prebačen u Novi Sad. Zbog kontakta s njim, u izolaciji je sedam medicinara iz jedne privatne klinike.

DRASTIČNA RAZLIKA

Naš sagovornik napominje da je ovo što je izneo neko smisleno objašnjenje koje se pojavilo u poslednja dva dana.

- Pošteno da kažem, osim te teorije, niko nema neku drugu ideju. Pogledajte Francusku, sličan narod, graniče se, veliki granični promet, Monako nema granice, u Francuskoj 1.700 obolelih, sedmoro umrlih, od toga onaj jedan Kinez koji je u Parizu umro odmah na početku, što je imao 80 godina. U Italiji 7.700 obolelih, umrlo 360, kako je to moguće? Protivi se svakoj medicinskoj logici. Očigledno da oni imaju nešto što ih čini neverovatno osetljivim na taj virus. Doduše, svi su stvarno stari, prosečna starost je, kako je saopštila njihova nacionalna služba prekjuče, 81 godina, i svi umrli imaju neke hronične bolesti.

Korona u Italiji

- 7.375 zaraženih

- 366 umrlih

Pobune u italijanskim zatvorima

Gori u italijanskim zatvorima. U 27 kaznionica širom zemlje izbile su pobune u kojima je poginulo šestoro zatvorenika. Pobune su izbile zbog straha od koronavirusa, a zatvorenici traže amnestiju ili kućni pritvor, prenose italijanski mediji. Najveći neredi zabeleženi su u Modeni, gde je preminulo šest zatvorenika, za sada pod još neutvrđenim okolnostima. Još trojica su u bolnici u teškom stanju. Agencija ANSA prenosi da je jedan zatvorenik preminuo od upotrebe prevelike količine lekova koje su ukrali iz zatvorske ambulante.

U Fođi je dvadesetak zatvorenika uspelo da pobegne iz zatvora. Mediji su objavili snimke sa zatvorenicima na krovovima zatvora u Milanu, Modeni, Palermu, Rimu...

Drugi slučaj korone u Srbiji - zaražen Kinez

U Srbiji je juče zabeležen i drugi slučaj koronavirusa. Zaražen je, kako je saopšteno, kineski državljanin. 

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je pranje ruku najvažnija preventivna mera u sprečavanju oboljenja koronavirusom, te da je važno ne dodirivati oči i usta. Takođe, on je najmlađim i starijim građanima poručio da izbegavaju velike skupove.

- Posebno se ne smeju dodirivati oči i usta. Kada se koriste papirne maramice one se odmah bacaju i momentalno se, nakon toga, peru ruke - objašnjava Kon i dodaje da maske imaju smisla kada ih koriste samo oni koji imaju raspiratorne tegobe i koji su bolesni.

Naglašava i to da je potpuno besmisleno nositi maske na otvorenom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading