Ona je iskorenila Variolu iz Srbije: Dr Ana Gligić otkriva kada se vraćamo u normalu, i koliko virus ostaje u organizmu po ozdravljenju

Autor: srbijadanas.rs, republika.rs

Vesti

19.04.2020

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Ana Gligić, virusolog u penziji u Jutanjem programu TV Prva govorila je kako će život izgledati posle pandemije koronavirusa i zašto moramo da budemo oprezni čak i kada se mere opuste i prođe vanredno stanje.

RepublikaFoto: youtube.com/aljazeerabalkans/printscreen
Ana Gligić

- Moramo da se čuvamo i izbegavamo ljude koji kašlju, a posebno one za koje znamo da su bili u kontaktu. I sama sam pročitala jedan rad iz Kine u kojem se navodi da je jedan čovek nosio virus 47 dana po ozdravljenju! Dakle, mesec i po dana. To nijedna bolnica ne može da podnese i neće držati zdravog čoveka, već će ga otpustiti, što je normalno - rekla je ona.

Dr Gligić, koja je bila šef laboratorije u vreme epidemije variole vere u Srbiji ističe da je i sama predvidela da će epidemija trajati do sredine maja.

- Iz iskustva sa drugim prirodno žarišnim virusnim infekcijama predvidela sam da će ovaj virus polovinom maja izgubiti brzinu u prenošenju i da ćemo se polako vraćati normalnom životu. Ali, to mora biti zaista polako.

Nadam se da ćemo se izvući, ali se ne nadam da ćemo se ovog virusa rešiti tako što ćemo ukinuti sve mere i što će doći leto – rekla je i dodala da se moramo pripremiti da dobijemo vakcinu što pre kada ona bude puštena na tržite.

- Moraju se uraditi serološka ispitivanja da se vidi kakav imunitet ima nacija – zaključila je dr Gligić.

Podsetimo, u Republici Srbiji je do 15 časova 18. aprila 2020. godine registrovano ukupno 5.994 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 3.462 osobe od kojih je 304 pozitivno. Hospitalizovano je 3.853 pacijenata. Na respiratoru je ukupno 126 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 36.028 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa preminulo je 7 osoba, četiri osobe muškog i tri osobe ženskog pola. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 117. Ukupan broj izlečenih građana je 637.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading