Kineski stručnjak otkrio: Evo zašto se laboratorija u Srbiji zove "Vatreno oko"!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

20.04.2020

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Kliničkom centru Srbije danas je otvorena nova laboratorija "Vatreno Oko", donacija Kine u borbi protiv koronavirusa, koja će raditi 2.000 testova na Kovid 19 dnevno, a kineski stručnjak otkrio je odakle potiče ovaj naziv.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ana Brnabić i Terens Sijong

- Veoma smo srećni i ponosni što smo deo tima koji može da se odupre epidemiji. Naziv "vatreno oko" potiče iz kineske bajke, odnosno mita, i znači da vatreno oko može da vidi svakog duha, đavola, što znači da se i mi nadamo da ćemo vatrenim okom uspeti da pobedimo neprijatelja, odnosno virus - istakao je Terens Sijong, član UO kineske kompanije BGI.

BGI je izrazio želju da se laboratorija nazove Huo-yan (vatreno oko) isto kao što su oni nazvali ovakvu laboratoriju. Reč je o kineskoj mitologiji, prema kojoj vatrene oči Kralja Majmuna omogućavaju da vidi tj prozre sve prevare čudovišta, odnosno đavola. U Vuhanu, epicentru epidemije KOVID-19, laboratorija za testiranje je dobila ovo ime i uključila se u trku i borbu protiv virusa.

U Kliničkom centru Srbije danas je otvorena nova laboratorija "Vatreno Oko", donacija Kine u borbi protiv koronavirusa, koja će raditi 2.000 testova na Kovid-19 dnevno.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Otvaranje laboratorije "Vatreno oko"

Otvaranju laboratorije prisustvovala je premijerka Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i kineski stručnjaci koji se nalaze u Srbiji.

U novoj laboratoriji će raditi 40 zdravstvenih radnika, molekularnih biologa, u tri smene, sedam dana u nedelji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Mia

20.04.2020 19:03

Pravi naziv.

Petar986

20.04.2020 21:37

Naziv na mestu.