Vesić: Prihvatilišta za decu, i za stara i odrasla lica, bez evidentiranih slučajeva koronavirusa

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

23.04.2020

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Prihvatilištu za decu Beograda nalazi se 31 dete, a u Prihvatilištu za odrasla i stara lica 105 osoba i niko od njih nije zaražen novim koronavirusom, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Vesić

Te dve ustanove se nalaze u petnaestodnevnom karantinu i ta odluka je, kaže Vesić za Tanjug, doneta u skladu sa preporukama resornog ministarstva.

- Osim korisnika, u karatinu su i zaposleni, ne odlaze kući, čuva ih komunalna milicija i nemoguće je ući u dvorišta - rekao je Vesić i dodao da se u oba prihvatilišta primenjuju sve mere zaštite koje su propisale nadležne institucije - zaštitni mantili, maske, rukavice, kaljače...

Naveo je da je završeno testiranje svih korisnika u oba prihvatilišta, 31 dete i 105 starih lica, i utvrđeno da niko od njih nije pozitivan na novi koronavirus.

Kako je rekao, pre neko što su ove ustanove ušle u karantin testirano je 40 zaposlenih od čega su četiri osobe koje su radile u Prihvatilištu za decu i tri iz Prihvatilišta za odrasla i stara lica pozitivne na Kovid 19.

- Oni nisu imali apsolutno nikakav kontakt sa korisnicima jer su radili neke pomoćne poslove, ali su naravno odmah izolovani iz ovih ustanova - rekao je Vesić.

Na taj način je, dodaje, Grad Beograd zaštitio sva lica koja se nalaze u oba prihvatilišta i pokazao koliko se odgovorno odnosi prema korisnicima.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da su, kada je reč o merama zaštite, u oba prihvatilišta preduzete sve propisane mere.

- To znači da se ove ustanove od početka redovno dezinfikuju i to radi ovlašćena ustanova, Zavod za biocide čije ekipe dezinfikuju kako unutrašnjost objekata, tako i dvorišta - rekla je Stanisavljević.

Osim tih ustanova, navela je da se dezinfikuju i druge ustanove socijalne zaštite, kao i prilazi domovima za stare, prilazi privatnim domovima za stare.

- Što se tiče Prihvatilišta za decu i Prihvatilišta za odrasla i stara lica, obezbeđen je dovoljan broj zaštitne opreme koja podrazumeva maske, rukavice, mantile, kaljače, kape i vizire - rekla je Stanisavljević.

Između ostalog, navela je da se u oba prihvatilišta korisnicima i zaposlenima više puta dnevno meri temperatura, te da su, kada je u pitanju dezinfekcija obuće, postavljene dezo barijere.

- Važno je da su obe ustanove u stalnom kontaktu sa Gradskim zavodom za javno zdravlje, sa epidemiolozima. Određene su osobe koje kontaktiraju sa njima i izveštavaju ih o stanju u obe ustanove - dodala je Stanisavljević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading