SKANDAL! Na spomen-tabli Diani Budisavljević izostavili da je spašavala srpsku decu: Izgovor im "preobiman tekst"!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

24.05.2020

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na inicijativu naših građana koji žive u Inzbruku, u Austriji, uputio sam učtiv apel pojedinim funkcionerima skupštine Opštine zbog spomen-table Diani Budisavljević, koja uskoro treba da bude postavljena. Na tabli je planirano da piše da je "spasla decu iz ustaških logora", a naš apel je da na njoj piše da je "spasla srpsku decu iz ustaških logora". Jer, to je prava istina i činjenica.

Foto: Ilustracija

Ovako, za "Novosti", govori episkop austrijsko-švajcarski Andrej, koji se, kao i Ambasada Srbije u Austriji, obratio upravi grada Inzbruka povodom namere da postave spomen-tablu Diani Budisavljević na njenoj rodnoj kući, u glavnoj pešačkoj zoni, u Ulici Marije Terezije. U tekstu se pominje da je Diana spasla 10.000 dece, ali se ne navodi da su u pitanju srpska deca.

Episkop Andrej dodaje da je pismo uputio na hitnu molbu grupe građana srpske nacionalnosti koji žive u ovom austrijskom gradu, a koji su tražili da se srpski episkop svojim autoritetom založi kod funkcionera Skupštine grada kako bi se na planiranoj tabli promenili podaci.

Predlog gradskih čelnika, o kom bi odbornici trebalo da se izjasne početkom juna, doslovce glasi: "Diana Obekser Budisavljević je tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, uz pomoć drugih aktivista, spasla više od 10.000 dece iz logora fašističkog, ustaškog režima. Tek mnogo godina posle njene smrti, njen humani angažman postao je poznat i u njenom rodnom gradu. Ovom spomen-pločom na roditeljskoj kući grad Inzbruk zahvaljuje ovoj hrabroj ženi."

OPOMENA I IZ BEOGRADA

Dva pisma za Inzbruk otišla su i sa adrese beogradskog Instituta za savremenu istoriju. Jedno je poslao Institut, a drugo istoričar dr Milan Koljanin. Pismo je poslao i Muzej žrtava genocida.
- U pismu sam objasnio da je Diana spasavala isključivo srpsku decu, jer drugu nije ni mogla. Ustaške vlasti dale su joj dozvolu samo za srpsku decu. Mali Jevreji i Romi bili su fizički odvojeni - kaže Koljanin.

Prvi apel je, inače, uputila Srpska pravoslavna omladina Inzbruka (SPOJI). Kako objašnjava Vladimir Vlajić, osnivač SPOJI i prvi pripadnik Austrijske službe sećanja u Srbiji, predlog da se Diani postavi spomen-ploča podneli su još pre 10 godina, oni i Pokret antifašista Inzbruka, kada su za ovu Austrijanku i njen angažman saznali iz "Večernjih novosti". Od inicijative, međutim, nije bilo ništa. U međuvremenu, 2011. je odlučeno da se Diani posthumno dodeli orden, koji njeni potomci još nisu primili, a 2014. da novi vrtić ponese njeno ime.

- Početkom ove godine dr Moršer, direktor Gradskog arhiva, podneo je predlog teksta za spomen-ploču, u kojem je stajalo da je spasavala decu u bivšoj Jugoslaviji. Odmah smo reagovali, objasnivši da Jugoslavija tada nije postojala, a da je Diana decu spasavala u NDH. Uvažili su ovu korekciju - kaže Vlajić.

ako se pojavio novi tekst, ali bez odrednice da su u pitanju srpska deca. Gradske vlasti Inzbruka ovo obrazlažu činjenicom da su deca - deca, kao i da na tabli 60 puta 80 centimetara ne može da stane preobiman tekst. U SPOJI odgovaraju da je sa aspekta kulture sećanja prećutkivanje pogubno, da je u pitanju antifašistička priča, i da ovakva prećutkivanja daju "vetar u leđa" ekstremističkim teorijama po kojima je, navodno, Diana spasavala decu da bi ih pokrštavala. Upravi Grada obratio se i Vilhelm Kues, autor "Dianine liste", koji podseća da su hrvatski fašisti izvršili genocid nad srpskim stanovništvom, da je Diana ustala protiv toga i da bi to trebalo da piše na spomen-ploči.

DOKAZI DA SE UVAŽE

Vladimir Vlajić, predstavnik Srpske pravoslavne omladine u Inzbruku (SPOJI), skreće pažnju da sva saznanja govore o tome da je Diana spasavala srpsku decu i da to treba navesti. Dodaje da, ako grad Inzbruk ima dokaze da je spasla i jevrejsku i drugu decu, to treba da navede, da bi ime Diane Budisavljević bilo pomenuto i na spomeniku u Jad Vašemu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading