Srđa Janković presekao: Da je Kovid-19 veštački virus već bismo to primetili!

Autor:

Vesti

07.06.2020

06:25 >> 06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imunolog Srđa Janković u jutarnjem programu na TV Pink je govorio na temu koronavirusa.

RepublikaFoto: printscreen/TVPink
Srđa Janković

Skidanje maske

-  Distanca je najvažnija mera. Cilj je da integrišemo preventivne mere u svakodnevni život - kaže Janković i osvrnuo se na čuveno pitanje kada će on skinuti masku - Nosiću masku i nakon simboličnog skidanja, u situacijama u kojima to bude svrsishodno.

Žurke, okupljanja, proslave...

- Preporuka je da rastojanje bude metar, a poželjno je do 2 metra. Svesni smo da je teško sprečiti kontakte u takvim situacijama, ali ako se drastično smanje ili održe na distanci, tu nema mesta za veće razbuktavanje - kaže on i upozorava - Ako se budemo ponašali kao da virusa nema čeka nas scenario Severne Makedonije.

Korona nije došla iz laboratorije

Govoreći o navodima da je koronavirus veštačka tvorevina, imunolog tvrdi da nema naznaka da je Kovid-19 laboratorijski stvoren.

- Rađeno je istraživanje, nađeno je ono što smo očekivali, kada je reč o domaćinu ovog virusa i načina prenošenja. Nigde nema traga tehnološkog sredstva koje je primenjeno. Malo je verovatno da ne bismo videli da je veštački - kaže on.

Može li se ponovo zaraziti onaj ko je preležao Kovid-19?

Na pitanje može li se, onaj ko je preležao koronavirus, zaraziti ponovo, dr Janković odgovara potvrdno. On ističe da su u praksi zabeleženi ovakvi slučajevi, ali bez potvrde da li je virus nestao iz organizma pa opet došao iz spoljašnje sredine, ili je samo zaostao u organizmu.

- Koronavirusi su RNK virusi, što znači da nemaju mehanizam da ostanu latentno prisutni, da ne mogu da se uspavaju i pritaje u našem organizmu, ali mogu neko vreme da ostanu i nakon što simptomi prestanu – objašnjava Janković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading