Sramna nemačka pretnja Srbiji: NEMATE ŠTA DA TRAŽITE S AMERIMA

Autor:

Vesti

20.06.2020

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako hoće u EU, Srbija ne sme da razgovara sa Donaldom Trampom i njegovim saradnicima o Kosovu. U ime Angele Merkel i Berlina otvorenu pretnju Beogradu uputio je Hajko Mas, nemački ministar spoljnih poslova, i to samo nedelju dana pre sastanka u Beloj kući, koji je inicirao Trampov specijalac za Balkan Ričard Grenel.

RepublikaFoto: Tanjug
Angela Merkel i Donald Tramp

Nemački ministar obrušio se na Srbiju iako je Grenel, kao organizator sastanka, nekoliko puta ponovio da će ekonomska pitanja biti ključne teme tokom razgovora delegacija Beograda i Prištine u Americi.

Ocenjujući kao sramnu poruku Berlina, koja je stigla u danu kada je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov završio posetu Srbiji, sagovornici Srpskog telegrafa poručuju da se Mas meša u unutrašnja pitanja Srbije. Objašnjavaju da ovom pretnjom Berlin pokušava da se skloni sa radara, s obzirom na to da imaju velikih nesuglasica sa Vašingtonom i pažnju Trampa i njegove administracije sa svog terena prebace na naš.

Miletić: Nemci prelaze crvene granice. Ovo što rade jeste besomučno iživljavanje

BEZ UVIJANJA

U zvaničnoj izjavi nemački diplomata je bez uvijanja rekao da, ako hoće u EU, mora da razgovara sa EU.

- Samo uz Evropsku uniju može se rešiti kosovsko pitanje - poručio je Mas.

Spasić: Berlin gubi moć

Prema rečima analitičara Zorana Spasića, glavni razlog za sramnu poruku Berlina leži u gubitku kontrole i mogućnosti da utiču na nastavak dijaloga.

- Ne zaboravite da je Makron zakazao samit kojim EU želi da pokaže da je sposobna da rešava probleme i sama vodi dijalog. Međutim, tu agilnost EU nije pokazala kada je trebalo osuditi poteze Prištine. Primera radi, Brisel je bio veoma blag u osudi taksi koje Priština uvela na srpske proizvode. S druge strane, Amerikanci su veoma glasno kritikovali ovakve potez Prištine. Poslati ovakvu poruku pred sastanak Beograda i Prištine u Vašingtonu i samo dan nakon što je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov dao jaku i jasnu podršku Beogradu, svedoči da Nemačka gubi vodeću ulogu.

Šef nemačke diplomatije je potom u intervjuu za Dojče vele dodao da je veoma siguran da će EU igrati važnu ulogu u nastavku pregovora.

- Sve države zapadnog Balkana žele evropsku perspektivu. Ako je žele, onda i politička rešenja, posebno sada u konfliktu Prištine i Beograda moraju biti uz Evropsku uniju - rekao je nemački ministar.

Lajčak: EU neće biti sa strane

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji u ponedeljak dolazi u Beograd, izjavio je da će datum za nastavak dijaloga u Briselu biti određen nakon njegovog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Istakao je da je uveren da EU ne može da bude sklonjena sa strane.

- Mi komuniciramo sa našim partnerima u SAD o našim inicijativama, očekujem da će i oni to učiniti. EU ne može biti sklonjena sa strane jer EU nudi evropsku budućnost i niko drugi osim EU ne može da ponudi evropsku budućnost, tako da, ako želite da zaobiđete evropsku budućnost, zaobići ćete i EU - rekao je on o inicijativi SAD i predstojećem susretu u Vašingtonu.

Mas je najavio i pojačano angažovanje Nemačke i stavljanje pitanje zapadnog Balkana u fokus tokom njihovog predsedavanja EU.

- Ako na zapadnom Balkanu u nekom trenutku žele da stignu u Evropu, onda dijalog moraju da vode, pre svega, sa EU. Verujem da to na zapadnom Balkanu znaju i da će EU, posebno sada, pojačati svoj angažman - istakao je Mas.

Marko Đurić KANCELARIJA ZA KIM

Srbiji ne pada na pamet da prihvati priznanje nezavisnosti Kosova i nametanje članstva Prištine u UN. Laž, nasilje i pretnje su diskurs kojim ne možete da razgovarate sa Srbijom. Čitava srpska, albanska i međunarodna javnost će do Vidovdana sve jasno videti. Videćemo ko je vera, a ko je nevera

CRVENE GRANICE

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić mišljenja je da je Masov postupak za svaku osudu.

Vučić: Zaštitićemo Srbiju bez obzira na cenu

RepublikaFoto: printscreen
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle sastanka sa ruskim šefom diplomatije izjavio da je zabrinut zbog onoga što nas čeka. Istakao je da će, uprkos pritiscima, interesi Srbije biti zaštićeni bez obzira na cenu:

*Lavrov me je na sastanku upoznao sa određenim ocenama Ruske Federacije, koje su me dodatno zabrinule

*Čeka nas težak period, u kom ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili neki planovi koje mi zvanično i nezvanično nismo dobili

*Biće možda najteža vremena u prethodnih deset odnosno 12 godina

*Ako dođe bilo kada do bilo kakvog rešenja, jasno je da će i Rusija o tome morati da se izjasni i zbog SB UN

*Srbija će umeti da zaštiti vitalne državne i nacionalne interese bez obzira na cenu i težinu cene koju će Srbija morati da plati

- Uz svu zahvalnost na podršci i ekonomskoj saradnji, koja je zaista na izuzetnom nivou, ovakve izjave su nedopustive. Nemci prelaze crvene granice. Ovo što rade ne samo da nije diplomatski način rešavanja problema već je besomučno iživljavanje. Jezik ucena, uslovljavanja jeste nedopustiv, isto kao što je nedopustiv ovaj njihov pokušaj mešanja u naše unutrašnje stvari - ogorčen je Miletić.

Navodi da postoje tri razloga zbog kojim Merkelova preko Masa šalje ovakve poruke:

Veselji: Više volim dijalog, ali može i rat

RepublikaFoto: youtube.com/Ermal Mamaqi
Kadri Veselji

Predsednik Demokratske partije Kadri Veselji kaže da "Kosovo neće biti u ratu sa Srbijom dok ne bude ugrožavala kosovsku teritoriju", ali je poručio da je on spreman da se ponovo aktivira ako to bude potrebno.

- Više volim dijalog sa Srbijom. Ostario sam, ali ako se sve svodi na to, verujem da bih se borio kao mladić, kao kad sam bio protiv Srbije - rekao je Veselji.

Predsednik DPK, stranke koja je politički iznikla iz terorističke OVK, kaže da se protivi razmeni teritorija jer će, kako kaže, "Kosovo izgubiti puno".

- Sve to rade zbog ličnih interesa kako bi Ameriku sebi skinuli s vrata. Podsetiću vas da im Vašington zamera tri stvari: izgradnju Severnog toka 2, neizdavajnje dovoljno novca za NATO snage i Trampovu rešenost da povuče vojnike iz Nemačke. Sad su smislili da loptu prebace u naše dvorište, sve vičući: "Gledajte koliko je kosovsko pitanje veliki problem."

Miletić navodi i da Nemačka, kojoj su puna usta poziva na razgovor ovim porukama, pokazuje drugo lice.

4 VAŽNA SASTANKA DO VIDOVDANA

22. jun

specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak dolazi u Beograd

23. jun

Vučić s Putinom u Moskvi

23-24. jun

razgovor s drugim evropskim liderima

27. juna

sastanak u Beloj kući

- Neko ko neprestano priča o razvoju demokratije sad se buni protiv razgovora. Pritom, Grenel je već nekoliko puta isticao da će u Beloj kući 27. juna u fokusu biti ekonomska pitanja. Rešavaće se stvari koje su u interesu naroda koji živi na Kosovu. Stoga je jasno zašto predsednik Srbije govori o uznemirujućim ocenama, ucenama i pritiscima, koje će biti pred državom i koje će Srbija odbiti - zaključuje Miletić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading