Kolektivni imunitet ne treba sticati "kraćim putem": Imunolog Janković otkrio šta ga najviše PLAŠI u vezi sa koronom!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

05.07.2020

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imunolog dr Srđa Janković izjavio je da ne podržava sticanje kolektivnog imuniteta na koronavirus "kraćim putem".

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Srđa Janković

- Mi se nadamo da sada dostižemo vrhunac ovog talasa, kako god ga zvali. Moram da kažem da ne savetujem i ne podržavam da se prečicom ide ka kolektivnom imunitetu, a nije sigurno ni da ćemo ga dosegnuti brže ako se više ljudi zarazi. To bi bila skuplja mera - rekao je za TV Pink Janković.

On je dodao da se može reći da je popuštanje mera koje nije bilo apsolutno, nego je zamenjeno preporukama, a tada je epidemiološka situacija to dopuštala, bilo varljivo jer je virusa bilo dovoljno da se omogući novo razbuktavanje.

Janković je rekao da se svaka zemlja suočila sa tim u sličnim uslovima.

Govoreći o jačini virusa dr Janković je istakao da je očigledno da on nije oslabio i ukazao da novo pogoršavanje nastupa već sada, a većinom je bilo očekivano na jesen.

- Količina virusa koja se unese jeste bitna, to je jedan od faktora. Drugi faktor koji je dominantan je put zaražavanja, okupljanja gde je veći broj ljudi, te zbog toga ima više mladih među obolelima. Rizične grupe i faktori rizika za nekoga, pod istim uslovima, veći rizik imaju hronično oboleli - objasnio je Janković.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

On je istakao da ono što možda najviše plaši u vezi sa virusom je element neizvesnosti, odnosno, da i neke zdrave osobe zbog neke predispozicije mogu da dođu u teško stanje ako se zaraze.

Kada je reč o vakcini, Janković je istakao da je verovatno neće biti još najmanje godinu do godinu i po dana.

Pored koronavirusa, na jesen preti opasnost i od sezonskog gripa, a Janković ukazuje da je vakcinacija "apsolutno poželjna" kada je reč o sezonskom gripu.

Na pitanje o mogućoj izolaciji Beograda, Jankovih je parafrazirao izreku svog učitelja dr Radovanovića "na ljutu ranu ljuta trava", izražavajući nadu da rana neće biti toliko ljuta, odnosno da neće zahtevati zatvaranje.

- Kada zapreti gubitak života koji bi po strahoti nadmašio zatvaranje grada, onda je to racionalna odluka - istakao je Janković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading