RUČAJTE KAO STEFAN NEMANJA: Recepti sa dvora velikog župana koji je obožavao meso i slatkiše

Autor: opanak.rs

Vesti

30.01.2018

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na dvoru Nemanjića uvek se dobro jelo, a obavezno je na trpezi moralo da bude raznovrsnog mesa i nezaobilaznih slatkiša

RepublikaFoto: youtube.com/RTS Prikazuje
Kod Nemanjića se uvek bogato jelo/Foto: Ilustracija - Insert iz serije "Nemanjići"

Od mesa se na trpezi Nemanjića najviše služila ovčetina, sve vrste pernate živine i divljač, mleko i sir, a od žitarica danas zaboravljeni bob, ječam, proso, raž, pšenica i ovas.

U svakodnevnoj ishrani koristila se svinjaska mast, a mnogo ređe maslinovo ulje koje je kao i riba stizalo sa primorja. Zbog mleka i sira koje je obavezno moralo da se nađe na trpezi stoka koja daje mleko smatrana je najvećim blagom pa se nije svakodnevno klala, već se više jela divljač.

Meso se pripremalo tako što se obavije zemljanom glinom pa se gore loži vatra i tako se peče. Mleko se kuvalo tako što se užari kamen, stavi se u mleko i za 10 sekundi mleko je provrelo. Od voća najviše su se služile jabuke, kruške, dunje, smokve, grožđe kao i svo koštunjavo voće. Koristilo se sveže, kuvano ili sušeno kao zimnica, a pilo se vino i medovača.

RepublikaFoto: pixabay.com
Stefan Nemanja čuvao med u pećinama

Najznačajnija privredna grana bilo je pčelarstvo, a med i vosak u to vreme bili su izvorni artikli. Stefan Nemanja imao je nekoliko pećina gde se tokom godina čuvao med, a jela koja su u svom sastavu imala med bila su posebno cenjena (lepinja sa sirom zaslađena medom, kuglice od sira i ovsa prelivene medom, šnicle pečene u svinjskoj masti zaslađene medom).

Predstavljamo vam par recepata sa dvora Nemanjića koje možete i vi da isprobate i pripremite obrok dostojan kraljeva.

Nemanjin beskvasni hleb

Potrebno je: šolja raženog brašna, šolja heljdinog brašna, šolja integralnog pšeničnog brašna, malo belog brašna, kašika mlevenog susama, kašika mlevenog lana, kašika meda, semenke suncokreta, so i voda. U savremenoj varijanti možete da koristite kiselu vodu kako bi vam testo bilo vazdušastije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kod Nemanjića se jeo hleb od integralnog brašna

Priprema: Od navedenih sastojaka zamesite srednje čvrsto testo i rasporedite ga u podmazani pleh u tankom sloju. Stavite u rernu na 180 stepeni i pecite ga 10 do 15 minuta. Umesto jednog hleba po želji možete zamesiti i više manjih.

Jagnjetina u mleku

Potrebno je: jagnjetina, ljuto zelje, šargarepa, suve šljive, nakisele jabuke, bela repa, kravlje mleko.

Priprema: u zemljani lonac staviti na komade isečenu jagnjetinu, red mesa, pa red ljutog zelja, šargarepe, malo suvih šljiva, nakiselih jabuka, bele repe, pa opet red mesa i ostale dodatke redom. Kada završite sa slaganjem naspite kravlje mleko da sve prekrije, pokrijte poklopcem i na tihoj vatri kuvajte oko 3 sata dok mleko ne ispari i ostane oko dva prsta.

Suve šljive sa medom i sirom

Potrebno je: 100 grama suvih šljiva bez koštica, 100 grama ovčijeg sira, 50 grama jezgra oraha ili badema, tri supene kašike meda.

RepublikaFoto: pixabay.com
Suve šljive sa medom i sirom bile za desert

Priprema: Suve šljive potopite u vodu, posle desetak minuta ocedite i napunite kockicama sira. Pospite mlevenim orasima ili bademom i prelijte medom.

Geršla (kao dezert)

Geršla je oljušteni ječam koji se često koristi kao zamena za pirinač i može da se kupi u zdravoj hrani.

Potrebno je: 100 grama geršle, 100 grama suvih šljiva bez koštica, gram cimeta, 4 supene kašike meda.

Priprema: geršlu očistiti, oprati i skuvati u trostruko većoj količini vode, zatim ocediti, ohladiti pa pomešati sa medom i cimetom. Šljivu iseći na sitno i pomešati sa geršlom. Od geršle se mogu praviti i kugle, a onda se svakoj kugli doda polovina šljive.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading