(FOTO) POGLEDAJTE: Ovako se robijaši u Mitrovici brinu o napuštenim kucama!

Autor: b92.net

Vesti

02.02.2018

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U najvećem zatvoru u Srbiji dani nekih zatvorenika ispunjeni su veselim lavežima i druženju sa psima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ovako se zatvorenici brinu o napuštenim psima

Zatvor u Sremskoj Mitrovici napravio je azil za pse lutalice unutar zatvorskog kompeksa i dodelio grupi zatvorenika staranje o njima. 

Ovaj potez je deo projekta opštinskih vlasti koji je osmišljen da poveća resocijalizaciju zatvorenika, a takođe pomogne u rešavanju gradskog problema sa psima lutalicama. 

Spaseno više od 200 pasa

Oko 12 zatvorenika pomoglo je da se oko 260 pasa skloni za ulice i udomi u ovom skrovištu, a oni redovno čiste objekat, hrane, šetaju i obučavaju pse. 

- Radimo sve što obično činimo i sa našim psima. Rad za životinjama je sjajan, a zbog toga naše vreme prolazi brže - kaže jedan od zatvorenika, Radomir Đaković.

Ideja je da zatvorenici razviju empatiju kroz interakciju sa životinjama i nauče nove veštine koje mogu kostiti kasnije u životu. Projekat podržava Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, koja pomaže reforme u Srbiji. 

- Ovo je veliki korak napred za Srbiju kada je u pitanju rad sa zatvorenicima. Postoji ogroman potencijal i na nama je da ga iskoristimo na najbolji mogući način  - rekao je upravnik zatvora Aleksandar Alimpić.

Robijaši sa manjim prekršajima

Sa psima trenutno rade zatvorenici koji izdržavaju zatvorsku kaznu zbog manjih prekršaja i koji već imaju iskustva sa psima. Alimpić za "AP" kaže da tek treba da rade sa ozbiljnijim zatvorenicima. 

Sklonište se nalazi na poluotvorenom prostoru, a zadaci zatvorenika su da dresiraju pse uz pomoć osnovnih komandi pod nadzorom profesionalnih trenera pasa. Na kraju će dobiti sertifikate koji im kasnije mogu pomoći u pronalaženju posla u drugim azilima ili odgajivačnicama pasa. 

Đaković je ove nedelje dobio Beki, a kaže da je njegova porodica već usvojila jednog psa iz azila. 

- Postali smo vezani za njih. Želeli bismo da svi pronađu nove kuće - kaže on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading