PRENOŠENJE PEPELA SLAVNOG NAUČNIKA: Ministri bi Teslu u hram - Naučnici: To je glupost!

Autor:

Vesti

08.04.2018

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro deceniju i po od kada je prvi put pokrenuta inicijativa da se posmrtni ostaci velikog srpskog izumitelja premeste iz njegovog muzeja u Hram Svetog Save, ponovo se rodila ideja o tome, i to baš na Vaskrs.

RepublikaFoto: Tanjug
Vladan Vukosavljević

DUHOVNO JEDINSTVO

Naime, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević za vaskršnje izdanje Pravoslavlje, novine Srpske patrijaršije, izjavio je da bi urne naučnika Nikole Tesle i Mihajla Pupina trebalo da budu pohranjene pod okriljem Hrama Svetog Save zarad budućih generacija.

- Reč je o ideji nacionalnog i duhovnog jedinstva. Isak Njutn i Čarls Darvin su sahranjeni u Vestminsterskoj opatiji u Londonu iako sa Anglikanskom crkvom nisu imali veliku bliskost. U ovom trenutku još ima kontroverzi, ali mislim da ćemo kroz otvoren dijalog, imajući srpske istorijske, kulturne, moralne i etičke interese, toj ideji pružiti zasluženu pažnju zbog generacije Srba koja dolazi - rekao je Vukosavljević.

Time je ponovo aktuelizovana ideja koju je pokrenula SPC još 2006, a od tada je nekoliko puta ponavljana, poslednji put 2014. Tada je Ministarstvo kulture sa Ivanom Tasovcem na čelu očigledno privremeno stavilo tačku na ovu inicijativu saopštenjem da se zalaže da urna ostane u muzeju i da se poštuje volja najbližih Teslinih srodnika.

MESTO MEĐU PATENTIMA

Međutim, iz inicijative "Odbranimo Teslu", koja je više puta uspela da spreči premeštaj urne, poručuju da od toga ni ovoga puta neće biti ništa.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

- Zanimljivo je da se to uvek dešava na neki poseban datum, pred Novu godinu, Božić, izbore, evo sad za Uskrs. Ali ni ovog puta to neće proći bez reakcija sa naše strane, a mislimo i da je većina građana na našoj strani. To nema veze ni sa religijom, ni sa političkim stavom, to je čista zdravorazumska priča da je Nikoli Tesli mesto u muzeju među njegovim pronalascima - kaže Marko Marjanović, predstavnik udruženja.

SVI POKUŠAJI PRENOSA
  • 2006. SPC povodom 150 godina od rođenja naučnika prvi put predlaže ovu ideju
  • 2012. povodom 120 godina od jedinog boravka Nikole Tesle u Beogradu Sveti arhijerejski sabor SPC i udruženje "Sveti Sava" podneli inicijativu gradu Beogradu da se urna sa pepelom pohrani na Svetosavskom platou ili u kripti Hrama
  • 2014. SPC, Vlada i Grad potpisali sporazum o izmeštanju urne Nikole Tesle na plato kod Hrama, ali je on zamrznut
  • 2017. Sabor SPC ponovo zatražio da se Teslini ostaci prenesu u Hram

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading